Selskapene Searig AS og Searig Lifting AS i Molde, som var rettet mot offshorevirksomheten, er begge konkurs.

Dermed har oljenedturen utløst de første konkursene i Romsdal. Det var de to selskapene som sjøl begjærte oppbud, det vil si begjærte seg konkurs. Searig var et konsulentselskap som påtok seg prosjektlederansvar for ulike jobber offshore, mens Searig Lifting AS hovedsakelig drev kursvirksomhet.

Ti ansatte

Advokat Roger Sporsheim i advokatfirmaet Wold & Co, som er oppnevnt som bostyrer, opplyser at de to konkursrammede selskapene til sammen hadde ti ansatte. Det blir ingen drift i boets regi. De ansatte, hvorav fire var i Searig og seks i Searig Lifting, vil bli oppsagt. Selskapene holdt til i Grandfjæra Næringspark.

Eierne

Searig Invest AS, som ikke er konkurs, satt med 100 prosent av aksjene i Searig AS og 80 prosent av aksjene i Searig Lifting AS. Frode Rabbevåg og Håkon Sunde satt med de resterende 20 prosent. Searig Invest AS eies av Anders Vollan ogThomas Hagen Røshol , med 50 prosent hver.

– Kan du si noe nærmere om årsaka til konkursen, Roger Sporsheim?

– Det var først og fremst en voldsom nedgang i markedet. Searigs største kunde var Bergen Group Hanøytangen, som sjøl slet og begjærte oppbud i september. Så vidt jeg har forstått har det vært lite eller intet arbeid for dem i år. Det samme er situasjonen for Searig Lifting AS. Nedgang i offshoremarkedet førte til færre folk på kurs, sier Roger Sporsheim.

Gjeld på 3,3 millioner

Roger Sporsheim opplyser at gjelda i selskapene er oppgitt til 3,3 millioner kroner, mens verdiene i boene er oppgitt til 40.000 kroner.

– Mitt førsteinntrykk er at verdiene i boene er en del høgre enn det. Men det blir neppe penger igjen til andre enn panthaver, som er Sparebank 1 SMN, sier Roger Sporsheim.

Han sier en er innstilt på å hjelpe til, slik at de som skulle gått på kurs hos Searig Lifting kan komme seg over på liknende kurs. Det er også tidligere deltakere som ikke har fått sine kursbevis. Det jobber en også med å finne en løsning på.

– Hva skjer videre?

– Det er foreløpig uavklart hva som skjer videre med virksomhetene, sier Roger Sporsheim. Det er ikke klart om noen vil overta.

Overskudd i fjor

Searig AS hadde i fjor en omsetning på 16,4 millioner kroner og et resultat før skatt på 3,3millioner kroner. Searig Lifting hadde en omsetning på 4,5 millioner kroner og et resultat før skatt på minus 764.000 kroner.

Advokat Roger Sporsheim. Foto: MAGNUS PETER HARNES