MOBOs ledelse skal vurdere reglene for forkjøpsrett etter prisrekord på en treromsleilighet.

Boligkjøperen tjente 1,25 millioner kroner uten å bo en eneste natt i leiligheten han hadde kjøpt. Nå skal styret i boligbyggelaget vurdere om reglene må endres.

På styrets bord

– Vi kommer til å ta opp denne saka på styremøtet i MOBO den 7. desember, bekrefter daglig leder Rolf Eidsæter.

I siste nummer av medlemsbladet bruker han lederplassen til å skrive om saka:

«Mye kan tyde på at leiligheten ble kjøpt for videresalg, og dermed en spekulasjon på at prisene i dette attraktive borettslaget ville stige når det sto ferdig», skriver Eidsæter i sin kommentar.

Kjøperen sier til Romsdals Budstikke at han hadde planer om å bo der da leiligheten ble kjøpt sommeren 2014, men at de ombestemte seg i løpet av året da bygget ble bygd. Og da det sto innflyttingsklart ønsket de å selge. På grunn av enorm interesse gikk prisen altså opp med i alt 1.25 mill.

Flere tilfeller

– Vi har også opplevd et par andre tilfeller der vi har grunn til å tro at det var et kjøp som karakteriseres som boligspekulasjon. Nå er ikke det i seg sjøl nødvendigvis negativt. Fordi de som spekulerer også er med å ta risiko.

– Vi diskuterte saka på forrige styremøte for det ble stor offentlighet rundt det aktuelle kjøpet og salget i Symra Park Borettslag. Nå vil jeg at styret diskuterer det på nytt, for å se hva vi skal gjøre framover. Jeg ønsker å høre styrets mening, sier Rolf Eidsæter.

Sjekker på Østlandet

– Det kan være aktuelt å ta kontakt med andre boligbyggelag som har erfaring fra at medlemskap og forkjøpsrett blir brukt til spekulasjon. dette gjelder først og fremst på Østlandet. Vi vil høre hvilke skritt de har tatt og hvordan dette har slått ut. Vi ønsker jo ikke at det skal bli mindre attraktivt å bli medlem av boligbyggelaget. Men grunntanken med boligsamvirket og borettslagsmodellen er at man skal kjøpe seg leilighet for å bo der sjøl, sier MOBO-lederen.

– Det er imidlertid viktig å huske at Symra Park Borettslag var helt unikt med tanke på interessen. Det er sjelden at hele borettslag blir solgt ut så tidlig i byggeprosessen. Vi har i dag et annet prosjekt for salg, Solbakken 37, og her er ni av 17 leiligheter solgt.