En romsdaling i midten av 30-årene måtte møte i Romsdal tingrett tiltalt for å ha kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand.

Ble frikjent

Det var rett før jul i fjor at bilen hans havnet i grøfta klokka 06.30 på morgenen. Politiet rykket ut, og blodprøve tatt drøyt to timer etter hendelsen, viste et promillenivå på hele 2,65.

Likevel ble mannen frifunnet og får dermed også dekt sine sakskostnader.

Årsaken er at politiet ikke kunne bevise at det var han som hadde faktisk hadde kjørt bilen.

Drakk mye

Mannen hadde i denne perioden vært arbeidsledig, han hadde snudd døgnet og drukket mye. Ofte ringte han venner på natta for å få dem til å komme og drikke sammen med ham.

Det hadde han gjort også denne natta.

Nabo så ulykka

En av naboene så bilen hans komme i stor fart langs vegen, før den skjente over eiendommen og kolliderte i et postkassestativ. Et annet familiemedlem våknet av smellen. De kontaktet politiet, som på grunn av avstand fra utrykningsstedet brukte en del tid før de kom fram.

Det var fortsatt mørkt ute, og avstanden ned til bilen var rundt 70 meter. De sa de observerte en eller to personer utenfor bilen, og mente at tiltalte var en av dem.

Høy promille

Da politiet endelig kom til stedet, var det ingen personer ved bilen. De fant imidlertid tiltalte og en kamerat inne i bopelen hans, og begge var svært beruset.

Politiets blåseapparat virket ikke, så det ble bestemt at de måtte ta blodprøve hos legevakten. Dette ble gjort drøyt to timer etter ulykka. Tiltalte hadde altså ei promille på 2,65 mens kompisen hadde 1,64.

Sa at kompisen kjørte

Tiltalte har forklart at det var kompisen som kjørte bilen hans. Kompisen på sin side fortalte at han ikke husket noe fra den aktuelle natta.

Retten fester ikke lit til forklaringene de ga, blant annet på grunn av flere selvmotsigelser. Likevel mener retten at det er rimelig tvil om det faktisk var tiltalte som kjørte.

Dermed ble mannen frifunnet, og kravet om fengsel og tap av førerretten ble ikke tatt til følge.