Rådmann Ole Bjørn Moen begrunner forslaget om utmelding fra Ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre (Orkidé) med at kommunestyret i sitt vedtak 24. november valgte å gå for Romsdalshalvøya-alternativet i en framtidig kommunesammenslåing.

Spare penger

Et annet poeng er å spare penger i en anstrengt kommuneøkonomi. Eide er medlemmer i begge regionrådene, både i Orkidé og i ROR, som er krevende både økonomisk og arbeidsmessig, ifølge rådmannen.

– Når kommunen må kutte 1,6 prosent av driften på alle enheter, er det unødvendig å delta i to regionråd, påpeker Moen.

Medlemskontingenten i 2015 for Orkidé er 15 kroner per innbygger, som utgjør 51.945 kroner. Kontingenten i ROR er 100.000 kroner.

To råd krevende

Moen gir følgende bakgrunn for sitt forslag: «Eide kommune ligger på Nordmøre og har hele tiden vært fast medlem i Orkidé. Tradisjonelt sett har Eide hatt sitt samarbeid nordover. I mange år var kommunen også assosiert medlem i ROR, og ble fast medlem fra 25.10.2012. Fra den tid har vi i Eide vært faste medlemmer i begge regionrådene.

Dette er krevende både økonomisk og arbeidsmessig.»

– Nyttig og viktig

– Kollegiemøtene er svært nyttige, både politisk og administrativt. Ordfører og rådmannskollegiet, både på Nordmøre og i Romsdal, har stor nytteverdi. Her drøftes de fleste viktige regionale saker inngående. Uttalelser fra regionrådene blir lagt merke til, både i media og i de politiske fora. Dette gjelder både på fylkesnivå og på riksplan. Politisk kontakt med Mørebenken, har i mange saker vært avgjørende for utfallet, fremholder rådmannen.

– Administrativt er medlemsmøtene også svært viktige. Rådmennene har fullverdig medlemskap og får økt sin kompetanse gjennom aktiv deltakelse og ikke minst gjennom nettverk /kontakt direkte med de andre rådmennene i regionen. Totalt sett, er nytteverdien svært høy, både politisk og administrativt, understreker han.

Tid og penger

– På den andre siden må nå Eide kommune ta stilling til om vi skal delta i begge regionrådene. Dette gjelder kostnader og bruk av tid. Vi bestemmer selv om vi vil være medlem i begge, oppsummerer han.

Ikke IKT Orkidé

Han understreker at dersom Eide kommune melder seg ut av Orkidé, har dette ingen sammenheng med medlemskapet i IKT Orkidé. Både Fræna og Nesset kommuner er medlemmer i IKT Orkidé, men ikke medlemmer i Orkidé.

Gjelder fra 2017

I henhold til Orkidés vedtekter om utmeldelse, må dette eventuelt skje før februarmøtet og vil gjelde for året etter.

– Det vil si at dersom vi nå melder oss ut av Orkidé, så gjelder dette en økonomisk innsparing først fra 2017. Innsparingen i 2016 vil være tid og krefter for ordfører, varaordfører og rådmann, som da kun har ett regionråd å møte opp på, påpeker Moen.