Formannskapet vil opprettholde ungdomsskolen i Eresfjord, Vistdal skole og bofellesskapet. Neste år blir det også byggestart for idrettshallen.

– Uaktuelt. Det er formannskapets tilbakemelding på rådmannens forslag om å flytte dagens 18 barneskoleelever fra Vistdal til Eresfjord. De 32 ungdomsskoleelevene i Eresfjord kan se fram til fortsatt skole i bygda. Også de eldre ved Vistdal bofellesskap kan puste lettet ut. Kanskje ikke på lang sikt, men i hvert fall neste år. Det ble resultatet da de sju i formannskapet i går gjorde seg ferdig med 2016-budsjettet.

Oppstart for hallen

De tøffe kuttene, som ifølge rådmannen må gjøres, blir ikke gjort neste år. Sjøl om politikerne skjermer barn, ungdom og eldre og dermed vil bruke penger i indre Nesset som før, finner de plass for en stor ny investering i 2016. Etter mange år med usikkerhet og kvikkleireproblematikk blir det byggestart for flerbrukshallen i Eidsvåg. 40 millioner kroner øremerkes hallen de to neste åra. Dersom kommunen ikke får ikke kontroll på kvikkleira, kan idrettshallen blir enda dyrere. Vel to millioner kroner blir de årlige driftsutgiftene. Det ble klart da formannskapet i går behandlet budsjettet for neste år. Kun Aps tre representanter stemte mot flerbrukshallen.

– På med bremsene

Liv Husby, som leder en kommune 13,6 prosent dyrere å drive i forhold til gjennomsnittskommunen, måtte skuffet konstatere at Nesset med stor sannsynlig går inn i 2016 med samme driftsnivå som nå. Hva som er rådmannens syn kom tydelig fram i debatten.

– Jeg er meget bekymret for finansieringen. Jeg hadde forventet at det nå ble gjort noe for å få ned driftsutgiftene. Vi har gode tjenester, men de er for kostbare. I alle år har vi brukt ostehøvelen. Jeg hadde håpet på en litt annen budsjettbehandling denne gang, repliserte rådmann Liv Husby kvast på politikernes vrangvilje mot å ta fatt på de upopulære budsjettkuttene.

Hallmotstander

Henrik Viken Lied var en av vel tretti fra indre Nesset som fulgte formannskapet. At politikerne har råd til å bygge idrettshall overrasker ungdommen fra Eresfjord.

– Det å bruke 40 millioner til idrettshall på en så usikker grunn er jeg sterkt imot. Kommunen har ikke en gang råd til å holde bassenget oppvarmet. I Eidsvåg har de svømming annenhver uke. Vi har bare fire ganger i året. Ballbingen fikk de kjapt, mens vi har ventet i mange år. Jeg skulle ønske et større politisk vilje til å satse på indre Nesset, sier elevrådslederen ved Eresfjord barne- og ungdomsskole.

Fornøyd

Jan Rindli fra Vistdal fulgte også debatten. Som medlem i kommunestyret får han problematikken i fanget når endelig budsjettvedtak skal gjøres 17. desember.

– Jeg er fornøyd med vedtakene, men inndekningen er for dårlig. Det er altfor stor usikkerhet i de tiltakene som formannskapet mener er tilstrekkelig for å få budsjettet i balanse. Vi må finne mer varige innsparinger enn dette, sier Rindli.

Unngår å kutte: Svein Atle Roset, varaordfører Edmund Morewood og resten av formannskapet ønsker ikke å gjøre de upopulære vedtakene som rådmann Liv Husby (t.h.) mener er nødvendig. – Jeg er skeptisk til finansieringsmåten, var rådmannens svar til formannskapet. Foto: Hugo Tingvoll
Hallmotstander: – Vi har ikke råd, sier Henrik Viken Lied, elevrådsleder i Eresfjord og medlem i Ungdommens kommunestyre. Foto: Hugo Tingvoll