Formannskapet i Molde diskuterte tirsdag kommunens økonomiplan for perioden 2016–2019.

I en hardt presset kommuneøkonomi foreslo rådmannen investeringer som øker den samlete lånegjelda i Molde til 2,4 milliarder kroner ved utgangen av 2018. Dette er drøyt 125 millioner kroner mer enn hva kommunen har i dag.

Hadde blitt enige

Det var likevel ikke økningen i kommunens lånegjeld som fikk posisjon og opposisjon til å skille lag i investeringsdebatten. Rådmannens plan ble nemlig vedtatt med kun én endring: 60 millioner kroner flyttes fra prosjektet Molde idrettspark og over til bruk på sjøfronten.

Forslaget ble fremmet under møtet av samarbeidspartiene H, Ap, V og KrF og ble vedtatt 9 mot 4. Frp, SV, Sp og Borgerlisten stemte imot.

Vil prioritere barn og unge

– Vi har tidligere stemt imot sjøfronten, og dette forslaget om å flytte 60 millioner kroner fra Molde Idrettspark kom på bordet under møtet og vi hadde dermed ikke fått behandlet i gruppa vår, forteller Gerda Tolaas (Sp).

– Jeg tror ikke det er riktig å ta penger fra prosjektet Molde Idrettspark. Det er viktig med en tydelig prioritering når det gjelder investeringene. Barn og unge skal prioriteres.

Møttes på mandag

Ordfører Torgeir Dahl (H) legger ikke skjul på at de fire samarbeidspartiene hadde jobbet med forslaget i forkant av formannskapsmøtet.

– Det er litt forskjellig fra parti til parti hvor mye forarbeid som gjøres før et slikt møte. Men vi i Høyre hadde i hvert fall møte i vår gruppe, og mandag møttes vi til felles møte med Ap, V og KrF. Der la vi fram våre respektive forslag, og vi ble fort enige om å prioritere sjøfronten. Dette var det ikke mye debatt om og kunne i prinsippet like gjerne vært gjort i formannskapsmøtet, sier Dahl.

Han sier forslaget uansett ikke burde overraske noen, siden de har flagget sjøfronten tydelig gjennom hele valgkampen, i likhet med flere av de øvrige samarbeidspartiene.

Til kommunestyret

Gerda Tolaas framholder at investeringene kommunen skal gjøre må være langtidsrettet. Hun mener uansett at sjøfronten ikke burde vært prioritert i den økonomiske situasjonen som kommunen er i nå.

– Det blir spennende å se hva som skjer i kommunestyret rundt dette punktet. Jeg mener det er viktig å ta en skikkelig diskusjon rundt disse investeringene. Når det er tøft økonomisk i driften av Molde kommune, mener jeg det bør vises også i investeringene som skal gjøres, sier hun til Romsdals Budstikke.

Vil bli vedtatt

Torgeir Dahl er overbevist om at pengeflyttingen fra Molde idrettspark og til sjøfronten blir vedtatt i kommunestyret om tre uker.

– Ja, dette har vi god kontroll på. Når det er sagt, så vil sakspapirene ligge ute på vanlig måte, og vi vil sjølsagt ta imot innspill.

Ikke kritisk

At 60 millioner kroner flyttes fra prosjektet Molde idrettspark, ser han ikke som et problem.

– Rådmannen hadde budsjettert med rundt 250 millioner kroner for dette prosjektet de neste åra. Jeg tror vi kommer svært langt med Molde idrettspark selv om vi nå flytter 60 av disse over til sjøfronten, sier Dahl.

– Det har vært mange nok år med prat og planer om sjøfronten. Nå mener vi det er på tide å sette i gang prosjektet, og ikke bare prate om det. Dette er et veldig viktig byutviklingstiltak.

– Hvor langt kommer dere med 60 millioner gjennom tre år?

– Med disse pengene mener jeg vi må kunne fullføre sjøfronten – fra Torget og vestover. Og det bør vi kunne klare i løpet av de tre åra.

Rådmannen hadde satt opp investeringer for nærmere 250 millioner kroner til prosjektet Molde idrettspark de neste tre åra. Dette blir nå redusert med 60 millioner. Illustrasjon: Kosbergs Arkitektkontor