UDI Midt Norge har tirsdag inngått avtaler om opprettelse av til sammen 427 plasser for enslige mindreårige asylsøkere, fordelt på ti mottak i Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal. Mottakene skal være klare til å ta imot asylsøkere senest fra årsskiftet.

Ingen av disse mottaksplassene er i Romsdal. Halsa, Sunndal, Volda, Ulstein og Herøy er mottakene i Møre og Romsdal.

Innen 1.januar 2016 skal mottakene kunne ta imot minimum 347 asylsøkere mellom 15 og 18 år som er kommet til Norge uten foresatte. Avtalene gjelder faste plasser og såkalte opsjonsplasser. Opsjonsplasser er plasser driver forplikter seg til å stille til disposisjon på en måneds varsel skulle det bli nødvendig.

UDI utlyste tidligere i høst en konkurranse hvor man ba om tilbud på mottaksplasser til enslige mindreårige asylsøkere. Det kom inn til sammen 13 tilbud, som alle var kvalifisert. I ettertid var det en tilbyder som trakk seg, samt at nødvendige kommunale tillatelser ikke kom på plass i to tilfeller.

Avtalene gjelder for tre år, med opsjon på tre nye år.

Følgende steder vil det bli opprettet mottak:

Stjørdal: 40 faste plasser, 20 opsjonsplasser. Skal drives av Hegratunet.

Halsa: 35 faste plasser, 10 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Herøy: 40 faste plasser, 20 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Hemne: 30 faste plasser, 10 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Holtålen: 50 faste plasser, 10 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Steinkjer: 30 faste plasser, 10 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Volda: 40 faste plasser, drives av Link.

Ulstein: 30 faste plasser, drives av Link.

Røros: 28 faste plasser. Drives av Røros kommune.

Sunndal: 34 faste plasser. Drives av Sunndal kommune.

I Sunndal, Volda, Steinkjer, Hemne og Ulstein eksisterer det allerede mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Denne nye avtalen betyr en utvidelse av tilbudet. De andre mottakene er nye.

Hero Norge ønsket også å drive mottak i Oppdal og Leksvik, med henholdsvis 50 og 50 plasser, men her kom ikke de kommunale tillatelsene på plass tidsnok. Når det gjelder mottak i Meldal, valgte driveren, Norsk Mottaksdrift, å trekke seg.