Kan Molde kommune forvente 10 millioner kroner i utbytte fra Istad AS neste år?

– Høyst urealistisk, mente Terje Tovan (Borgerlista).

– Vi griper ikke ting ut av lufta, svarte rådmann Arne Sverre Dahl.

I noen minutter gnistret det over møtebordet i formannskapet i Molde kommune tirsdag ettermiddag. Saka gjaldt utbytte Molde kommune forventer å få fra kraftselskapet Istad AS neste år.

Forventer utbytte

Rådmann Arne Sverre Dahl har lagt inn 10 millioner kroner i forventet inntekt fra utbytte for Molde kommunes eierandel på 34 prosent i Istad AS. For åra 2017 og videre forventer rådmannen fem millioner kroner i utbytte.

Det fikk Terje Tovan (Borgerlista) til å reagere:

– Historisk har utbyttet fra Istad vært lavere enn det som har vært budsjettert. I det økonomiske situasjonen Molde kommune befinner seg i, må sikkerheten ha prioritet nummer én når vi budsjetterer med inntekter. Vi kan ikke bevege oss lengre ut på glattisen. Det er høyst urealistisk å legge inn slike beløp som 10 millioner kroner som utbytte fra Istad neste år, sa Terje Tovan.

SV og Borgerlista

Han la fram forslag om ikke å budsjettere med utbytte fra Istad.

Kim Thoresen Vestre (SV) delte Tovans bekymring for om kommunen kan påregne å få 10 millioner kroner fra Istad i 2016.

Gerd Marit Langøy (H) sa at hun la til grunn at rådmannen har grunnlag for å forvente utbytte fra Istad på 10 millioner kroner.

– Rådmannen legger til grunn den vedtatte strategiplanen, og signaliserer til Istad at vi forventer at utbytte av den investerte kapitalen i selskapet blir slik vi har lagt inn i budsjettet, kommenterte Arne Sverre Dahl.

- Urealistisk?

Terje Tovan rettet da konkret spørsmål til rådmannen:

– Det er sikkert bekvemt å legge inn et tall i budsjettet, men jeg mener vi ikke skal leike med tall. Jeg spør derfor rådmannen: Er det realistisk å regne med utbytte på 10 millioner kroner i 2016 og deretter 5 millioner kroner årlig?

Rådmann Dahl kvitterte:

– Jeg er fristet til å returnere spørsmålet til Tovan: Er det slik at Tovan mener rådmannen driver urealistisk budsjettering? Vi driver realistisk budsjettering. Det vi holder på med, er ikke hentet fra skyene, sa Arne Sverre Dahl.

Tovan repliserte:

– Du har sjøl lagt fram statistikk som viser at utbyttet historisk har vært lavere enn budsjettert. Det må være mulig for oss som folkevalgte å ta opp saka uten at administrasjonen skal bli fornærmet, sa Terje Tovan.

Avstemmingen: Flertall for å støtte rådmannens forventning om 10 millioner kroner i utbytte. Terje Tovan og Kim Thoresen Vestre stemte imot.