Den framtidige matforsyningen i helse- og omsorgstjenesten i Rauma kommune er et hett tema i Rauma om dagen.

Tre alternativ

Politikerne diskuterer hvorvidt det planlagte helsehuset på Åndalsnes skal utstyres med et kjøkken som gjør at all maten skal produseres her.

Alternativt kan det skje i et opprustet produksjonskjøkken ved Isfjorden sjukeheim. Eller ved at det bygges et felles produksjonskjøkken for flere romsdalskommuner – i Rauma.

I begynnelsen av november vedtok formannskapet i Rauma å likestille disse tre alternativene.

Seks millioner mer

Dette mener Lars Wenaas ikke er spesielt fornuftig. Han vil at maten skal produseres i det planlagte helsehuset – et bygg på 9.500 kvadratmeter og med en prislapp på 355 millioner kroner – med byggestart kommende vår.

«Matproduksjon etter kok og kjøl prinsippet kan sikkert skje utenfor helsehuset, men når man nå uansett må bygge et nytt produksjonskjøkken er det viktig at man legger dette der det er mest naturlig og logisk at det ligger, nemlig der den største brukeren er», skriver Lars Wenaas i et brev til kommunen.

Bestemmes neste år

Rauma kommune har beregnet at å oppgradere kjøkkenet på Rauma sjukeheim i Isfjorden vil koste 4,75 millioner kroner, mens det å bygge et produksjonskjøkken i tilknytning til helsehuset vil koste 13,45 millioner kroner.

Å frakte maten fra Isfjorden til Åndalsnes vil uansett også gi en betydelig kostnad.

En vurdering av etablering av et felles produksjonskjøkken for flere romsdalskommuner, som altså er det tredje alternativet, skal være ferdig i løpet av kommende vår. Beslutningen om hvor de eldre i Rauma skal få mat fra, vil dermed bli tatt først etter dette.