Skal Rauma kommune klare å spare penger, må kostnader kuttes. Rådmann Oddbjørn Vassli la mandag ettermiddag fram forslag som blant annet innebærer at Vågstranda skole legges ned høsten 2016, og at ungdomsskoleelevene fra Måndalen og Åfarnes samles på Åndalsnes fra høsten 2017.

Mandag ettermiddag la rådmann Oddbjørn Vassli fram forslaget til budsjett for 2016 og økonomiplan for åra fram til og med 2019.

Rådmannen tråkker både på bremsene og gir gass. Rauma kommune må stramme inn drifta i 2016 med 30 millioner kroner.

Rådmannen foreslår blant annet følgende innsparinger:

  • Antallet kommunalt ansatte skal reduseres med 40 årsverk de kommende åra.

  • Vågstranda skole foreslås nedlagt fra høsten 2016.

  • Elevene som går på ungdomstrinnet ved Måndalen skole og Åfarnes oppvekstsenter, foreslås sentralisert tl Åndalsnes ungdomsskole fra høsten 2017.

Tidenes investeringsliste

Samtidig legger rådmannen opp til tidenes største satsing på nyinvesteringer i Rauma.

Et nytt helsehus på Åndalsnes er foreslått tatt i bruk i 2017. Helsehuset vil samle institusjonsomsorgen i hele Rauma i nye lokaler på Stokkekaia på Åndalsnes. Det innebærer at Åndalsnes sjukeheim avvikles som sjukeheim, og blir boliger med heldøgns omsorg, og at Voll helsesenter i Måndalen avvikles som institusjon og blir boliger med heldøgns omsorg.

Rauma kommune ble i høst meldt inn på Robek-lista fordi kommunen ikke klarte å holde seg til sin egen plan for inndekning av tidligere års underskudd. Nå har rådmannen lagt en plan for hvordan Rauma kommune skal komme seg ut av Robek-lista og få tilbake råderetten over låneopptak og ivesteringer.

Må omstille for 19 millioner

Ifølge rådmannens forslag må Rauma kommune omstille driften for 19,2 millioner kroner neste år. I 2017 må det omstilles for 27,8 millioner kroner, i 2018 er behovet 35,7 millioner kroner og i 2019 er behovet for omstilling 38,9 millioner kroner.

- Omstilling og utvikling er både normalt og nødvendig. Det er vår evne til å gjennomføre endringene og satsingen på en god og kraftfull måte som avgjør om vi kommer styrket utav prosessene og offensivt videre inn mot framtida, skriver rådmann Oddbjørn Vassli i budsjettforslaget.