Arild Reistadbakk fra Molde var i helga på besøk i Brussel i en gruppe med seks vennepar fra Molde. De havnet midt oppe i den storstilte aksjonen med terrorberedskap på høyeste nivå, og politi og militære på jakt etter en av de overlevende etter Paris-terroren.

– Vi fikk nyheten om den økte terrorberedskapen til frokost lørdag morgen, via norske nettaviser, forteller Reistadbakk, som kom tilbake til Molde seint søndag kveld.

– Vi gikk også inn på UD sine sider, og ble anbefalt å unngå folkeansamlinger og kjente steder, og ellers restauranter og kafeer som kan være mål for terrorister.

Ble ransaket

De 12 moldenserne, som har vært på flere turer sammen, fikk dermed en spesiell reiseopplevelse denne gangen:

– Det du merker, er tusen soldater i uniform rundt i byen, masse personellkjøretøy og sambandskjøretøy, og politi over alt. Det var god beredskap der nede, ingen tvil om det.

Gruppa bodde på et hotell ved Grand Place midt i sentrum, i et område der det skjedde mye noen timer etter at de dro, forteller Reistadbakk. Da de gikk ut på lørdag formiddag, var aksjonen i full gang.

Vennene fra Molde slumpet til å bli gående ca. 50 meter ved siden av fire menn som så ut til å være fra Midt-Østen.

– De ble stoppet av politiet og fikk ransaket trillebagene sine. Det var høy temperatur og stort fokus på sikkerhet rundt oss.

Restauranten stengte

Turfølget fra Molde satte seg for å spise lunsj på en liten restaurant på det kjente Fish Market.

– Mens vi satt der, kom politiet innom og anbefalte restauranten å stenge fordi den lå i et utsatt område. Sånt legger en viss demper på hverdagslivet, sier Reistadbakk, til daglig ansatt i Fjord1.

Utover lørdag, og på søndag, ble det meste stengt:

– T-banen gikk ikke, mange butikker begynte å stenge utover lørdagen, og søndag var alt stengt, også museer og andre steder vi hadde planlagt å besøke. Ellers opplevde vi ikke noe spesielt dramatisk. Det var veldig stille rundt om, med lite folk ute. I gata så vi blant annet turister, og en del ungdom.

Stille lørdagskveld på Grand Place

Lørdag kveld gikk gjengen også på restaurant, i nærheten av Grand Place der juletreet ble tent denne kvelden.

– Men jeg vet ikke om det var folk der under tenninga. Vi gikk bort dit etter restaurantbesøket på kvelden, og da var det nesten ikke folk der. Det er visst ganske uvanlig, sier Reistadbakk, som var i Brussel for første gang.

– Vurderte dere å droppe turen, siden Belgia og Brussel var kjent hjemsted for noen av Paris-terroristene?

– Nei, det gjorde vi ikke. Det var ikke tema. Men hva vi tenkte hver for oss, vet jeg ikke. Vi regnet med at det var trygt i Brussel, så lenge ikke noe annet ble sagt.

– Var dere nervøse under besøket, eller følte dere dere trygge?

– Jeg må si vi følte oss trygge. Men vi unngikk de store plassene med mest folk. Uansett hvor du er, kan det være utrygt. Vi snakket om det mens vi var der nede, og vurderte jo hva vi skulle gjøre og ikke i byen.

De spurte også hotellet om råd for aktiviteter, og fikk mest opplysninger om hva som var stengt.

– Det må jo være vanskelig å gi konkrete råd i en slik situasjon. Hvis det går to mennesker rundt med bombevester i Brussel, er det vanskelig å si hvor det er trygt og utrygt.

– Må venne oss til trusselnivå

– Hvilke tanker gjør du deg nå som du er trygt tilbake i Molde?

– Nei, hva skal jeg si … Verden er på mange måter blitt utrygg på grunn av IS. Vi må trolig venne oss til å leve med et høyere trusselnivå.

– Men dere kommer ikke til å slutte å reise?

– Nei, for all del! Nei, nei, nei...