Steinar Raknes beveger seg i flere himmelretninger for tida. Med soloalbumet «Down South», spilt inn i Buenos Aires. Med en mer nordisk Snekker-Andersen og Julenissen-forestilling på Teatret Vårt. Og med to Naken Onsdag-konserter på Syd mat- og vinbar denne uka.

– Vi bodde utenfor Buenos Aires fra februar til juli. Jeg spilte mange konserter, og lagde musikk til to nye plater; med Arvvas, joikeduoen jeg har med Sara Marielle Gaup, og mitt andre solo-vokalalbum, forteller kontrabassist, komponist, låtskriver og sanger Steinar Raknes som reiste til Argentina med kona Alexandra Archetti Stølen, som er halvt argentinsk, og de tre sønnene.

– Det var en spesiell opplevelse å bo der med hele familien. Vi ble nært knyttet. Og tvillingene på åtte år gikk på argentinsk skole, og plukket opp en del språk, forteller Raknes.

Romantisk soloalbum

Steinar forteller at det argentinske halvåret førte til møter med en rekke dyktige musikere.

– Gitaristen Patricio Hermosilla bidrar på plata. Kontrabassen og hans akustiske gitar, med en helt spesiell lys klang, låter utrolig fint sammen. Med er også Latin-Amerikas dyktigste trommeslager, Tiki Cantero, forteller Raknes.

– Er det argentinsk-inspirert musikk vi nå får høre?

– Den er i så fall godt skjult i produksjonen...! Nei, det er mange ulike låter. Alt fra en coverversjon av Sweet Child of Mine til en sang jeg har skrevet til min yngste sønn, sier Raknes, og legger til:

– Det er den fineste plata jeg har lagd. Den har en romantisk klang, uten at tekstene nødvendigvis er så romantiske, forteller Raknes.

– Har du med deg albumet til Molde denne uka?

– Den trykkes ikke før i begynnelsen av desember. Men jeg tar det med tilbake hit straks det er ferdig, sier Raknes.

– Men publikum får kanskje høre smakebiter på Syd?

– Absolutt! Jeg skal spille låter fra hele repertoaret mitt, sier Raknes, som de siste årene har jobbet stadig mer med vokal.

– Men jeg elsker å spille jazzmusikk, altså. Det er liksom rotfestet i meg. Men med vokalen føler jeg at jeg har utviklet et eget sound.

«Snekker-melodien»

Naken Onsdag-konsertene har nærmest blitt en tradisjon i slutten av november. Det samme har Snekker Andersen-forestillingene på Teatret Vårt, der Raknes har skrevet all musikken – og spiller live i forestillingene.

– Jeg hadde egentlig et overfladisk forhold til Snekker Andersen-historien. Men så satt jeg på et hotellrom og hørte Henki Kolstad lese den på Spotify. Og da ramlet bare kjenningsmelodien, du vet plystresangen – som vi kaller «Snekker-melodien» – inn i hodet mitt. Det er sjelden jeg opplever, sier Raknes, som setter stor pris på teaterjobben.

– Det er kjempeartig å jobbe med. Nå er forestillingen satt, og  sangene øvd inn av kulturskolens elever. De gjør en kjempejobb. Den sangen om å være på glattisen i nissedrakt har jo utrolig mange vers. Og tekstene er på otrøying!

– Når blir det album av Snekker Andersen-musikken?

– Når du sier det; jeg begynte faktisk å gjøre innspillinger i fjor. I år skal jeg ta med utstyr og gjøre nye opptak. Så la oss si før jul neste år, sier Raknes, som får nok å gjøre også i 2016.

– Til våren blir det releaseturné med Down South. Og med Arvvas en tredje turné i Japan. Så blir det et samarbeid med Mickey Raphael, Willie Nelsons munnspiller, til høsten. Det har kommet i stand gjennom Rolf Bugge, forteller Raknes.

Teatret positive til plate

– Vi synes at Snekker Andersen og Julenissen er et univers og en forestilling av høy kvalitet, sier teatersjef og regissør Thomas Bjørnager.

– At Steinar fikk den spennende idéen om å utgi musikk og sanger fra forestillingen bekrefter det. Dette er noe vi ønsker å samarbeide om. Så må det også være utrolig morsomt for de flinke elevene ved Molde Kulturskole å være med å oppleve dette, sier teatersjefe, og legger til:

– Sammen med Molde kulturskole har Teatret Vårt lagt ned et stort arbeid i forestillingen og en plateutgivelse vil kunne nå et enda større publikum og skape minnerike juleopplevelser, sier  Bjørnager som gleder seg stort til årets produksjon.

HVA: Intimkonserter med Steinar Raknes

TID OG STED: Syd tirsdag 24. og onsdag 25. november kl. 20.30

Steinar Raknes sikter mot utgivelse av Snekker Andersen-musikken neste år. Her med elever fra kulturskolen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen