– Her står fire av ordførerne i regionen fram og skrinlegger et av alternativene i arbeidet med kommunereformen. Det skjer før de i det hele tatt har forhandlet om innholdet i en mulig regionkommune, sier stortingsrepresentant Helge Orten.

- Vil ikke ha storkommune

Telemarksforsking anbefalte en storkommune i Romsdal som det beste alternativet. Det gjør ikke ordførerne Bernhard Riksfjord (Aukra), Tove Henøen (Fræna), Geir Inge Lien (Vestnes) og Odd Helge Gangstad (Midsund). Under Fylkesmannens samling om kommunereformen var de fire ordførerne enige om at de ikke ønsket seg inn i noen storkommune.

– Stortinget har lagt et løp for kommunereformen, men det er lokalt jobben skal gjøres. Det er mye klokskap rundt i kommunene, de venter på utredninger som danner grunnlag for beslutninger, sier Helge Orten.

– Det er prosessen du reagerer på?

– Helt klart. Jeg synes det er synd at fire ordførere allerede har konkludert på vegne av innbyggerne sine og kortslutter en prosess som nærmer seg oppløpssida. Jeg har inntrykk at det er gjort et godt arbeid i ROR, som snart skal samles for nettopp å få svar på hva som er utfordringer og gode løsninger for å få en Romsdalskommune.

– Tror du det er frykten for byen som ligger bak?

– Frykten for byen trekkes stadig fram, at det er vist for liten raushet fra Molde. Har de slike synspunkt, er det nettopp dette som skal komme fram i forhandlinger. Det må konkretiseres både hva landkommunene frykter og hva byen kan bidra med.

Om framtida

Orten er tydelig på at dette er ei reform som handler om framtida for befolkningen. Hva som skal skje med regionen og det regionale samarbeidet. Hvordan man skal organisere seg framover for å sikre at innbyggerne får de tjenestene de forventer og har krav på.

– Men det er ei krevende problemstilling?

– Ja, og jeg har respekt for at dette kan være både vanskelig og krevende. Men nettopp derfor hadde jeg forventet at forhandlingene om de forskjellige alternativene kunne sluttføres slik at de respektive kommunestyrene kunne fatte ei kvalifisert beslutning.

– Og for de kommuner som ikke kommer fram til løsninger, så blir det opp til fylkesmannen å tegne det framtidige kartet?

– Du har et poeng der. Fylkesmannen har et klart oppdrag, han skal med bakgrunn i kommunale vedtak oppsummere og levere sin anbefaling. Her må hver enkelt kommune ta grep om sin egen framtid. De som forholder seg passive blir taperne, tror Helge Orten.