15 prosent av innbyggerne i Møre og Romsdal mener forsikringssvindel er greit. Det kommer fram i en spørreundersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for Gjensidige.

– Skremmende

Holdningen skremmer tidligere politimann Tony Eide. Han jobber nå som utreder i forsikringsselskapet.

– Få skjønner hvilke konsekvenser slike handlinger kan få, sier han, og viser til at de ved forsikringssvindel forfølger sakene til de ender med eventuell domfellelse.

21 saker i Møre og Romsdal

Det er spesielt innen kjøretøy og reise de opplever svindelforsøk. Årlig avdekker de rundt 200 forsøk. I fjor avdekket de 21 saker i Møre og Romsdal. Det førte til at de holdt tilbake erstatninger på over fem millioner kroner.

Blir avslørt på nettet

Eide forteller at noen av svindelforsøkene er lette å avdekke.

– Noen har gjerne meldt fra om et innbrudd i leiligheten eller at de er blitt robbet på gata, mens de på Facebook forteller en helt annen historie. Et annet klassisk eksempel er å melde verdisaker stjålet etter at de i lang tid har prøvd å selge det på Finn.no, sier han.

Fikk fengselsstraff

At slik svindel blir gjort i alle samfunnslag viser et av svindelforsøkene som ble gjort fra en kunde i Møre og Romsdal. En person med lønn på over en million kroner meldte både golfbagen sin og to kofferter tapt/stjålet etter en ferietur til Østen. I skademeldingen listet han opp verdier for nesten 80.000 kroner som han ville ha erstattet.

Undersøkelser viste imidlertid at bagasjen var hentet ut fra rullebåndet på Gardermoen. Etter ei stund tilsto han forholdet. Saken gikk uansett til retten, hvor han ble dømt til fengsel.

Dumper bilen

Andre forsøker seg med å melde bilen sin stjålet. Noen velger å kjøre den selv på sjøen, men ifølge utreder Tony Eide er det mange som ikke vet hvor vanskelig det faktisk kan være å senke en bil.

Biler har satt seg fast på kaikanten, på veg ned – eller bilen har drevet av gårde til grunnere steder uten å synke, forteller han.

– Svindler du forsikringsselskapet ditt gjør du deg en bjørnetjeneste. Du svindler deg selv, familie, venner, naboer og andre kunder av selskapet. Forsikring er et spleiselag og svindel fører bare til økte forsikringspriser, sier Eide.

Ifølge Gjensidiges spørreundersøkelse tror 26 prosent i Møre og Romsdal at forsikringssvindel forekommer ofte.

– Svindler du forsikringsselskapet ditt gjør du deg en bjørnetjeneste, sier utreder i Gjensidige, Tony Eide. Han er tidligere politimann og er skremt over holdningene mange har til forsikringssvindel. Foto: Gjensidige