Vi var først innom Sportspuben 1911 klokka 17 onsdag. Da hadde nettopp skotsk politi vært innom for å forsikre seg om at det ikke var opphengte effekter fra Rangers, Chelsea og Ajax. Dette er nemlig lag som faller i svært dårlig smak for Celtic-fansen, ikke minst byrivalen Rangers. Når man derimot nevner Molde FK, er det bare fryd og gammen.

Skottene er full av respekt og beundring over at de skal spille europacup-fotball i en så liten by. Mange av de vi snakket med har reist Europa rundt med Celtic i flere tiår, men mindre motstanderby enn Molde har de ikke besøkt før.

Herlig trekning

– Jeg har bodd i Norge i 35 år, men har aldri vært i Molde før. Jeg ble veldig begeistret da vi trakk MFK. Nå er jeg her, og førsteinntrykket er at det er veldig vakkert, tross skikkelig høststorm. Vi storkoser oss inne i varmen på puben. Skottene synes heller ikke at ølprisene er så ille, tro det eller ei. Vi liker å drikke, vi liker å synge, vi liker å lage liv og ståhei. Men det er aldri noe tull. Det blir to dager med full fest, og så håper jeg at vi reiser herfra med 2-0. Men jeg frykter 2-2, sier Thomas Sneddon (58), opprinnelig fra Wishaw utenfor Glasgow.

Fra land til land

Charlie Ward (56) er fra byen Perth nord for Edinburgh, men bor i London. Han er også svært bereist i Celtic-sammenheng. Bulgaria, Kroatia, Italia, Sverige, Nederland og nå Norge bare på et par år.

– Jeg reiste mye mer før, men er nå pensjonert og er i full gang igjen. Celtic er en stor familie med voldsom lidenskap. Slike turer er enormt artig. Jeg har bare vært i Molde et par timer, men det ser veldig fint ut. Litt som det skotske «highlands». En sjarmerende liten by. Ikke så mange puber, men vi greier oss godt. Ølet er godt og ikke så dyrt som jeg kunne frykte, sier Charlie.

Han er klar på at Celtic ikke har råd til å tape kveldens kamp på Aker stadion. To poeng på tre kamper vil være en sportslig katastrofe.

Superviktig

– Jeg tror vi blir over 1.000 Celtic-fans på tribunene. Dette er en vanvittig viktig kamp for Celtic og Ronny Deila. Taper vi mot Molde, går vi neppe videre. Ett poeng her og tre poeng i Glasgow om to uker vil være mer enn bra nok. Molde kan ikke undervurderes. Det de har gjort mot Fenerbache og Ajax er imponerende, fastslår Charlie Ward.

– Tror du ikke at vi rotet oss om bord i en hurtigbåt og dro fram og tilbake på fjorden. Vi endte opp på et sted som heter Vestnes. Det var en veldig flott tur. Så endte vi opp her på puben, og etterpå skal vi en tur opp i Skybar på Seilet. Vi må også få i oss ei skikkelig steik, opplyser David og Gerry fra Glasgow.

Dårlig nytt

De mener at det kan være dårlig nytt for Celtic at Ole Gunnar Solskjær overtar managerstolen i MFK akkurat nå. Det er ofte slik at trenerbytter gir en umiddelbar effekt, mener de.

– Men Molde har jo gjort det fantastisk bra også med treneren de har hatt fram til i dag. Å vinne i Istanbul var sensasjonelt, akkurat som da vi slo Barcelona 2-1 i Glasgow for tre år siden. Det er det som er så fascinerende med fotball, alt kan skje. Molde er et godt lag, så dette blir ingen «walk in the park» for Celtic. Det viktigste er at vi unngår tap. På hjemmebane tar vi Molde, fastslår skottene rundt bordet.