Norges største kvinnemagasin, Tara, skal tirsdag kåre «Årets modigste kvinne». Dette er en årlig kåring, og 2015-versjonen er den femte i rekken.

Anna Owczarz

Den polske legen Anna Owczarz ved sjukehuset i Kristiansund, er en av seks nominerte. I presentasjonen av henne, skriver Tara følgende:

«Den polske overlegen var behandlende lege da hjertesyke Sebastian (10 mnd) døde under helikoptertransport i februar. Etterpå klandret hun helsemyndighetene for dødsfallet fordi de hadde besluttet å helgestenge barneavdelingen ved Kristiansund sykehus for å spare penger. Gjentatte ganger før tragedien hadde hun forsøkt å varsle om at stengingen var uforsvarlig - uten å bli hørt. Har skrevet mange brev, holdt appeller og snakket pasientenes sak mot potensielt fatale nedskjæringer i helse-Norge.»

Sigrun «Sina» Saltbones

Den andre nordmøringen som kan få den gjeve prisen, er Sigrun Saltbones fra Tingvoll. I presentasjonen av henne, skriver Tara dette:

«Sykepleier som tok opp privat lån for å starte hjelpeorganisasjonen Refugee Alliance. Har jobbet mye med flyktninger i Zambia, Uganda, Irak og Jordan, og driver blant annet mobile helseklinikker, traumearbeid og skoleprosjekter. Sina reiser selv inn i voldsutsatte områder med fare for sitt eget liv. Den siste tiden har hun vært i irakisk Kurdistan for å hjelpe unge jenter som har vært holdt fanget og mishandlet som sex-slaver av IS-soldater, tilbake til livet.»

Mange lokale personer, både på Nordmøre og i Romsdal, har bidratt i arbeidet som Saltbones driver. Deriblant ambulansesjåfør Per Johan Tøsse fra Fræna og anestesisjukepleier Sveinung Henden fra Molde, som har samlet inn utstyr og vært i flyktningeleiren i Zambia og holdt kurs og hjulpet til med det praktiske der.

Sigrun «Sina» Saltbones (til venstre) sammen med Sveinung Henden (nede til høyre) og Per Johan Tøsse i flyktningeleiren i Zambia som Refugee Alliance driver hjelpearbeid i. Foto: Privat