Guy Fawkes night markeres i hele Storbritannia 5. november. Da er det gjerne folkefest med et gedigent fyrverkeri også i Glasgow. Nå har skotsk politi bedt arrangørene om å flytte festen til dagen før i den skotske storbyen. Årsaken er europaligakampen mellom Celtic og Molde 5. november.

Lord Provost Sadie Docherty sier til BBC at de ikke ønsker en kollisjon mellom de to store begivenhetene og framskynder derfor fyrverkeriet til kvelden før MFK-kampen.

Det er ventet at 50.000 mennesker samles for å se fyrverkeriet. Noen hundre av dem vil sikkert også være blåhvite supportere fra Molde.

Guy Fawkes Night har sin opprinnelse helt tilbake til 1605 da Guy Fawkes var med i en katolsk sammensvergelse som ville styrte Kong Jakob I. Fawkes hadde ansvaret for eksplosivene de hadde plassert under House of Lords. Han ble arrestert, og ifølge Wikipedia ble han avhørt og torturert hvor han til slutt tilsto. Rett før han skulle bli henrettet ved hengning, trekking og kvartering 31. januar hoppet han ned fra skafottet hvor han skulle bli hengt, slik at nakken hans brakk.

I resten av verden er Guy Fawkes mest kjent som opprinnelsen til masken som brukes av hackere eller andre som tar avstand fra myndigheter.