– Det er ikke en eneste bygning i Molde jeg frykter mer at det skal brenne i, enn sjukehuset på Lundavang. Det sier brannsjef i Molde, Alf Magne Smørholm, til NRK Møre og Romsdal.

Tirsdag ettermiddag skriver de at brannsjefen truer med bøter dersom Helse Møre og Romsdal ikke setter av mer penger til brannsikring.

Vil avvente utbedringer

Allerede i 2011 kom det en rapport om sjukehuset i Molde som listet opp en rekke avvik fra dagens regelverk. Noen av dem har blitt utbedret, men helseforetaket ønsker nå å avvente flere av dem – for å spare penger.

Men brannsjefen mener det haster med å gjøre utbedringene.

– Eiendomssjefen i helseforetaket har bedt om utsettelse – at det blir laget ei ny og redusert plan for utbedringen slik at de kan spare penger. Men vi har et pålegg, så vi har ikke akseptert at økonomi skal være et argument for å avbryte fremdriften. Vi opprettholder dermed kravene, sier Smørholm til Rbnett.

Aksepterer ikke utsettelse

Det var tidligere i høst at helseforetaket sendte brev til brannsjefen med spørsmål om å avvike fra den opprinnelige framdriftsplanen. Nå har brannsjefen svart tydelig nei på dette.

– Har de fått en konkret tidsfrist?

– Nei, vi har bare svart på brevet og sagt at vi ikke aksepterer en utsettelse. De har da et par-tre uker på seg til å klage på vedtaket som er gjort ifølge forvaltningsloven, forklarer Smørholm.

Kan ikke stenge sjukehuset

Brannsjefen sier likevel at det kan være de blir enige om en ny framdriftsplan.

– De må eventuelt legge fram et nytt forslag på hvordan de har tenkt å oppgradere – hva de har tenkt å gjøre når – i en ny framdriftsplan, så får vi heller ta stilling til det da. Men fram til eventuelt dette skjer, så forventer vi at de forholder seg til framdriften som ligger i det opprinnelige pålegget, sier Smørholm til Rbnett.

– Er det noen av forholdene som ikke er så kritisk i forhold til utbedring?

– Det er laget flere rapporter fra flere konsulenter. Den siste differensierer litt i alvorsgraden på avvikene. På bakgrunn av konklusjonene i rapporten har vi blitt enige om ei framdriftsplan. Den må de holde.

– Hvis dere ikke kommer til enighet, er det da bøter som er løsningen?

– Vi har flere reaksjonsmuligheter. Muligheten til å stenge et sjukehus er ikke en farbar veg. Så det mest naturlige er å bruke dagbøter. Men vi har ikke kommet dit ennå. Men det er det som eventuelt blir det neste skrittet dersom de ikke følger pålegget.

Har skjedd før

Dette er ikke første gang helseforetaket har blitt truet med tvangsmulkt fra brannsjefen. I 2008 skrev Romsdals Budstikke at Smørholm krevde at korridorpasientene måtte flyttes – de førte til en uholdbar situasjon i forhold til rømningsveger.

– Dersom ikke tiltak gjennomføres umiddelbart, eller framtidige inspeksjoner viser at forholdene fortsatt er uforsvarlige, vil brannsjefen vedta en engangsmulkt på 30.000 kroner for hver gang det avdekkes uforsvarlige rømningsforhold, skrev brannsjef Alf Magne Smørholm i brevet til helseforetaket den gangen.

Et år tidligere påpekte Brannsjefen de samme problemene.

Brannsjef i Molde, Alf Magne Smørholm, aksepterer ikke en utsettelse av brannsikringstiltakene for sjukehuset i Molde som er avtalt med helseforetaket. Bildet ble tatt da brannsikringsdebatten raste sist – i februar 2013. Foto: Bjørn Brunvoll