– Vilja var 1,7 kilo da hun ble født fem uker før termin. Bæreselen gjør at jeg får henne tett på og det gir en fin nærhet, sier småbarnsfar Knut Johan Fagerland Kjelstad (32).

Kjelstad bor i Molde, og var blant de rundt 45 voksne og minst like mange barn som lørdag møtte opp til det første fylkesbæretreffet noensinne.

– Jeg gikk mye på fjellet i permisjonstida. Bæresela gir en bedre kontakt med barnet enn om man bruker bæremeis, sier han.

Dråpen i havet

– At det er internasjonal bæreuke denne uka er bare en morsom tilfeldighet, sier arrangørene Elise Glasø Lothe, Gerd Anne Gammelsæter, Siri Næs og Camilla Remmem.

Facebook-gruppa «Norsk bæregruppe», med rundt 2.800 medlemmer, er en arena hvor småbarnsforeldre kan diskutere bæretøy, knyteteknikker og dele bærebilder. Undergruppa «Bæreglede i Romsdal» arrangerer månedlige treff.

På fylkesbæretreffet var det anledning til å handle nye og brukte sjal, ta seg en matbit og møte andre bæreglade småbarnsforeldre.

– Et eventuelt overskudd går til «Dråpen i havet», som hjelper flyktninger, sier Elise Lothe.

Ergonomisk

For bare få år siden var det lite utvalg i sjal.

– Det var nok sett på som litt alternativt. I dag er bæring i sjal eller sele mer mainstream, sier Gerd Anne Gammelsæter.

– Hvorfor bære barna på denne måten?

– Bæring gir tilknytning, nærhet og trygghet. Man kan også amme barnet i bæretøyet, sier Siri Næs.

– Folk har båret barna sine siden tidenes morgen. Bæretøyet må være ergonomisk, så det er bra både for barn og bærer. Og det er praktisk at man kan gjøre husarbeid samtidig, sier Elise Lothe.

Trøste og bære

Det finnes grovt sett tre varianter. Bæresele med knyting eller klips, bæresjal, eller typen Jana Sylvelin Fostervold (32) bruker: ringslynge.

– Denne er lettvint til korte turer. Jeg ser at Martin (6 md.) lyser opp når jeg finner fram sjalet. Og han roer seg fort når jeg bærer ham, sier Fostervold.

Flere vil bære

Astrid Rafteseth startet nettbutikken Rabbagasten i Ålesund i 2011. Hun har merket stigende etterspørsel etter bæresjal de siste par åra.

Også på Bare barn på Roseby har det vært økt interesse for bæretøy.

– Vi selger allerede mye bæreseler. Nå skal vi ta inn en hybrid mellom bæresele og -sjal, fordi vi har fått flere henvendelser om dette den siste tida, sier driver Audhild Bolsø.