Lars Olav Hustad ble gjenvalgt som ordfører i Rauma med 14-13 i ordførerduellen med Magnhild Vik. Marit Nauste (Ap) stemte med Høyre, Frp, Venstre og KrF og sikret den sittende ordføreren fire nye år.

Arne Hop er valgt som ny varaordfører – også det med 14-13 mot Per Vidar Kjølmoen (Ap).

– Velgerne har valgt Magnhild Vik

Før ordførervalget oppfordret arbeiderpartiets gruppeleder, Per Vidar Kjølmoen, kommunestyremedlemmene til å ta en grundig etisk vurdering av hvem som skulle bli ordfører i Rauma.

– Velgerne har talt: De har valgt Magnhild Vik til ordfører, sa Kjølmoen og minnet om at de tre partiene Ap, Sp og SV gikk sammen og fortalte velgerne hva de fikk hvis de stemte på dem.

– Dette kan bli dagen da noen viser respekt for valgresultatet eller det kan bli dagen da mindretallet fikk makta. Her er det demokratiets spilleregler som står på spill. Jeg vil be hver eneste representant for Høyre, frp, Venstre, KrF og Uavhegig til å gjøre en grundig etisk vurdering hva de stemmer, sa han.

Men det påvirket altså ikke stemmegivingen.

Arne Hop fremmet på vegne av Høyre, KrF, Venstre, Frp og Uavhengig representant Marit Nauste forslag om Lars Olav Hustad som ordfører. Det ble krevd skriftlig avstemning. Den endte med 14-13 til Lars Olav Hustad.

Jevnt også om varaordfører

Da varaordfører skulle velges, foreslo Lars Olav Hustad at Arne Hop (KrF) ble varaordfører.

– Arne Hop er en erfaren, flink og veldig etterrettlig kar, sa Hustad.

Magnhild Vik (Sp) foreslo Per Vidar Kjølmoen fra Ap som varaordfører.

– Kjølmoen kan være et godt bindeledd mellom Rauma kommune og det fylkeskommunale nivået. Det kan være veldig positivt for Rauma å ha en slik mann til varaordfører, sa Magnhild Vik.

Avstemningen viste 14-13 til Arne Hop.

– Har satt djupe spor

Etter at valgresultatet var kjent, var det helt stille i kommunestyresalen.

I talen etterpå sa Hustad:

– Det er tid for Rauma kommunestyre å rette blikket framover. Kommunevalget har satt djupe spor. Og jeg synes det er fullt forståelig at noen kan ha vanskelig for å akseptere det.

Vil ha budsjettforslag

– Rauma har store utfordringer foran oss. Vi står foran en kommunereform. Skal Rauma stå alene eller gå sammen med noen? Tida fram til jul, når budsjettet skal vedtas, går veldig fort, sa Lars Olav Hustad.

– Jeg ber alle parti allerede nå bruke tida til å legge fram sine budsjett.

Han påpekte også at alle partiene nå er representert i formannskapet. Det var de ikke i forrige periode.

– Vi er så heldig å ha fått tre representanter inn fra Rauma inn på fylkestinget. Jeg har fryktet – og fryktet lenge – for samferdselssektoren. Jeg håper våre tre representanter arbeider for samferdselsprosjekt i Rauma, sa Hustad.

– Bruk taleretten!

Han kom også med en oppordring til alle representanter:

– Ta ordet fra talerstolen i kommunestyret! Bruk taleretten, sa han før han kom med et siste hjertesukk:

– En ting som har opptatt meg i mange, mange år, siden nettet kom. Til Rauma kommunestyre: Nettmobbing er det største problemet mange unge har. Jeg vil minne om, og håper at Rauma kommunestyret, går foran som gode eksempler. Jeg vil ønske alle sammen lykke til i Rauma kommunestyre, sa Hustad.

5-4 i formannskapet

Over 50 tilhørere på galleriet i rådhussalen på Åndalsnes fulgte møtet. Totalt fire ulike lister ble lagt fram til formannskapsvalget.

Resultatet av avstemmingen bød ikke på overraskelser i forhold til det innbyrdes styrkeforholdet mellom valglistene. Grupperingen bestående av Kristelig Folkeparti, Høyre og Marit Nauste som uavhengig representant fikk inn tre representanter: Lars Olav Hustad (H), Arne Hop (KrF) og Marit Nauste (Uavhengig).

Fellesliste mellom Venstre og Frp fikk inn to representanter: Arne S. Lillehagen (V) og Ronny Antonsen (Frp).

Felleslista mellom Sp og SV fikk inn tre representanter: Magnhild Vik (Sp) og Ellinor Torsgård Solheim (Sp), Per Arne Skomsø (SV).

Arbeiderpartiet, som stilte egen liste, får en representant i formannskapet: Per Vidar Kjølmoen.

– Helt bisarr situasjon

Senterpartiets ordførerkandidat, Magnhild Vik, kom tidlig inn i kommunestyresalen i Rauma før dagens møte der ordfører og varaordfører skal velges.

– Jeg kommer ikke over det som har skjedd i Rauma. At én politiker bryter ut fra partiet når 609 personer stemte på Arbeiderpartiet, er ufattelig. Marit Nauste kunne brutt med Ap i vår dersom hun var uenig i partiets vegvalg. Jeg kunne i hvert fall aldri ha gjort noe tilsvarende, sa Magnhild Vik til Romsdals Budstikke.

Ordfører Lars Olav Hustad (H) gikk rundt og håndhilste på alle kommunestyrerepresentantene før møtet ble satt igang. Han vekslet også noen ord med Senterpartiets Magnhild Vik og Torbjørn Rødstøl, og med Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen.