Åsmund Berget, som til daglig driver Telenorbutikken på Roseby, havnet mandag kveld midt oppi branndramaet i Lingedalen. Han fikk reddet ut to personer som sov i andre etasje i det brennende huset, og satte også i gang med å slokke.

Her forteller han til Rbnett hva som skjedde:

To sov oppe i det brennende huset

– Jeg kom kjørende ned Frænavegen etter å ha kjørt gutten min på trening, og så rett inn på kjøkkenet der det brant. Jeg så røyk og flammer, og utenfor firemannsboligen sto ei kvinne med et lite barn og en større gutt. Jeg tenkte at jeg måtte stoppe og hjelpe, og spurte om det var flere inne. Gutten sto og ringte etter hjelp, jeg fikk opplyst at de ikke visste, men at det kanskje var noen oppe, forteller Berget.

Sammen med en annen mann som kom til, gikk han opp for å undersøke.

– Det var en del røyk i oppgangen, og påfallende at ingen brannvarsler i hele huset ga lyd, verken der det brant eller i huset ellers. Oppe i andre etasje fant vi to personer som lå og sov, uten å ha merket at det brant. Vi fikk dem ut, og tok med et pulverapparat fra denne leiligheten ned, sier Berget.

Brukte pulverapparat

– Døra til leiligheten der det brant var lukket. Det luktet ikke så galt, så jeg tenkte at jeg kunne prøve å slokke. Jeg åpnet for å sjekke – det brant på komfyren og over, og det var mye røyk. Jeg pøste på med pulver, og fikk slokka. Men det blussa opp igjen, så jeg måtte gi på mer. Da ble jeg skikkelig svimmel, og bare måtte ut i frisk luft. Det var vel egentlig ikke bra å gå inn på et overtent kjøkken uten verneutstyr, sier Berget – og erkjenner at farlige gasser ikke alltid lukter farlig.

Da han kom ut var Brannvesenet ennå ikke kommet. Berget ringte igjen, og etter få minutt var nødetatene på plass.

Krav om egenandel

Berget ble sammen med beboerne sendt på legevakta for sjekk etter å ha pustet inn branngasser.  Derfikk han hjelp - og krav om egenandel på 300 kroner.

– Etter å ha berget liv og medvirket til å begrense skader, synes jeg vel ikke at det burde være belønningen. Jeg ble forundret over at man må betale for legehjelp i en slik situasjon. Det er vel systemet som slik, og ikke noe legevakten kan gjøre noe med. Og det handler ikke om 300 kroner, men om prinsippet, poengterer Berget.

Stryker rekninga

På legevakta ser legevaktleder Roy Skarshaug dagen derpå at det ikke var helt heldig å kreve betalt av Berget.

- Når han kom inn for skade etter å ha gjort en innsats for å berge liv og verdier, burde ikke betaling vært tema. Jeg skal ordne opp i dette, den fakturaen stryker vi, sier Skarshaug til Rbnett.

Han forklarer at det var veldig hektisk på legevakta akkurat da, og at spørsmålet om betaling nok kom opp uten at omstendigheten ble tenkt på.

- Vi stryker denne, det tror jeg ikke noen er uenig i, sier Skarshaug.

Brannvesenet: - Er en helt

Molde brannvesen roser innsatsen Åsmund Berget gjorde på brannstedet mandag.

- Han gjorde en kjempejobb, særlig at han fikk vekket og hjulpet ut de som sov oppe i andre etasje. Detter er en innsats som gjør ham til en brannhelt, sier Trygve Lennavik, varabrannsjef i Molde brannvesen.

Han roser også Berget for at han prøvde å slukke brannen.

- Med det som var gjort, ble jobben langt enklere for oss. Særlig at de i andre etasje var berget ut, var viktig. Når det gjelder slukking, er det viktig å vite hva man gjør. Det er også viktig å få lukket dører inn dit det brenner, slik beboerne hadde sørget for, sier Lennavik.