Kostra-tall viser at Aukra kommune hadde et positivt netto driftsresultat på 18,2 prosent av brutto driftsinntekter i 2014. Dette er det høgeste i landet.

– Det har sin naturlige forklaring, innrømmer ordfører Bernhard Riksfjord (Ap). Ilandføringen fra Ormen Lange har gitt gullår for Aukra, som har vært over 20 prosent tidligere år.

Gir muligheter

– En økonomisk posisjon som vi er i, gir oss muligheter som andre ikke har. Vi er vel den eneste kommunen som kan betale ned lån på 15 år, der andre tar avdragstid på 40 år. Og det gjør at vi kan kontantfinansiere mindre prosjekt, sier Riksfjord.

– Men sjøl i vår situasjon er det viktig å være edruelig, mange mener ting kunne vært gjort bedre. Det gjelder spesielt driftsnivået, der vi har bedt rådmannen om en gjennomgang, sier Aukra-ordføreren.

Hestekur

En av de andre lokale kommunene som skiller seg ut er Gjemnes. De har en pågående økonomisk hestekur som gir resultat. Med et netto driftsresultat i solid pluss (7,5 prosent) så er de en soleklar toer blant kommunene i Møre og Romsdal.

I vårt fylke er det Herøy kommune som er i motsatt ende av tabellen med et negativt netto driftsresultat på – 6,2 prosent. Det fjerde laveste i landet.

Scorer lavt

Kommunene i Møre og Romsdal samlet sett når ikke den tilrådde prosentdelen for netto driftsresultat i 2014. Det gjør ikke kommunene i landet utenom Oslo heller. I Møre og Romsdal var det et netto driftsresultat på 0,1 prosent av brutto driftsinntekter, kommunene i landet utenom Oslo hadde 1,2 prosent.

Tabellen viser netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter;

Aukra +18,2

Gjemnes + 7,5

Fræna + 1,6

Vestnes + 1,3

Eide + 0,4

Midsund + 0,0

Rauma – 0,5

Nesset – 0,6

Sandøy – 1,3

Molde – 1,7

Kristiansund og Ålesund ligger begge med et netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter på minus 1,9.

Ny tilråding

Fra og med 2014 er det kommet ny tilråding for netto driftsresultat. Den er at netto driftsresultat skal utgjøre 1,75 prosent av brutto driftsinntekter for at kommunen skal ivareta formuen sin.

I tillegg til Aukra og Gjemnes var det Halsa (4,7), Stordal (4,6), Sunndal (3,2), Ørsta (2,6), Haram (2,2), Aure (2,2), Vanylven (2,1), Stranda (2,1) Volda (1,9) Ulstein (1,8) og Hareid (1,8) som nådde det som mer det nye nivået.