– Forsvarsministeren vil egentlig ikke legge ned HV-11. Vi har en teori om at de foreslår nedleggingen av HV-11-distriktet fordi de vet at de vil møte så stor politisk motstand akkurat her. Dermed kan det bli lettere å få politiikerne tiil å bevilge mer penger til forsvaret i stedet for nedleggelse.

Det sier Jenny Klinge (Sp). Mandag var hun sammen med deler av den såkalte «Mørebenken» (stortingspolitikerne fra Møre og Romsdal) på plass på Setnesmoen for å få en redegjørelse for hva Forsvarets ledelse og Heimevernets distriktsråd mener om saken.

Flerer lokale stortingspolitikere tror Forsvarssjefen har valgt å legge ned en HV-region som står sterkt, fordi dette vil tvinge politikerne til å stemme nei til forslaget – og heller finne frem nye og friske penger.

Avslag – som sist?

– Forslaget om å legge ned HV-11 kan altså være et forsøk på å få politikerne til å bevilge mer penger. Fordi Stortinget også tidligere har avslått å legge ned Heimevernet i Møre og Fjordane. Og de vet at dette er en region som er klare for å kjempe hardt for HV-11. Kanskje mer enn hva tilfellet er andre steder i landet, mener Jenny Klinge.

– Hva er det som har skjedd siden forrige gang vi stoppet et forslag som dette, spør Oskar J. Grimstad (Frp), før han svarer selv:

– Jo, det har blitt synliggjort et enda større behov for den sivile beredskapen som HV-11 kan sørge for. Det rasutsatte Åkerneset er et eksempel på dette.

Pengekrangel

Forsvarsbygg har i sin tilstandsrapport til forsvarssjefen slått fast et behov for 200 millioner kroner til oppusting av Sentesmoen i perioden 2017-2029.

– Vi kjenner ikke igjen dette beløpet. Vi har bedt om penger til å ruste opp kjøkkenet. Det vil si cirka sju millioner kroner. I tillegg vil det i et lengre perspektiv være behov for oppgradering av noen av brakkene her, sier major Ivar Hatlelid.

Hemmelige tall

– Heimevernsledelsen antyder et  pengebehov på noen titalls millioner kroner, mens Forsvarsbygg mener beløpet vil være 200 millioner. Er det krisemaksimering i begge leire, leder for Mørebenken, Helge Orten (H)?

– Det kan det være. Vi vil be Forsvarssjefen om informasjon om hva som ligger bak de 200 millionene. Vi har under redegjørelsen fra HV-11-ledelsen fått høre helt andre og lavere tall. Den militære beredskapen blir svekket ved en nedleggelse. Og det blir også den sivile. Dette gjør oss bekymret, sier Helge Orten.

Heller ikke den lokale forsvarsledelsen får vite hva de 200 millioner kronene skal brukes til. Bygningsgmassen på Setnesmoen eies av Forsvarsbygg. Heimevernet leier en del av dem til sin virksomhet.

– Det er flere grunner til at HV-11 bør styrkes enn at det bør legges ned, mener Else-May Botten (A).

– Er det mulig å stoppe en foreslått nedleggelse når det nå skal spares store summer i forsvaret?

– Ja, det er absolutt mulig. Enten ved at penger omdisponeres, eller ved at det bevilges mer penger til forsvaret, sier Else-May Botten.

Major Ivar Hatlelid og oberstløytnant Per Olav Vaagland. Foto: Odd Roar Lange