Klokka 17.00 hang også ordførerkjedet rundt halsen til Romsdals tredje kvinnelige ordfører gjennom historien. Tove Henøen (Sp) var valgt med de nitten stemmene til Sp, Ap, V og SV. En fra opposisjonen stemte blankt. De resterende 11 stemmene fra H, KrF og Frp gikk til eks-ordfører Kjell Lode (KrF).

Samme stemmetallet gjentok seg da Jan-Arve Dyrnes (Ap) ble valgt til varaordfører. Motkandidat var historisk unge Elise Fiske (19) fra Høyre.

Skiftet

Klokka 17.04 overtok Henøen (44) ordførerklubba fra Nils Johan Gjendem (Frp) og ledet resten av møtet på en trygg, ryddig og smilende måte.

– Det er med ydmykhet jeg tar på meg oppgaven å lede en så engasjerte forsamling, var Henøens første ordfører-ord til kommunestyret. Til Romsdals Budstikke la hun til:

– Det er utrolig flott å ha så brei støtte bak seg fra velgerne når man tar på seg et så krevende verv. Jeg har møteboka full allerede. Det blir spennende, men ingen enkel oppgave, sier Henøen.

– Pengene blir største utfordringen?

– Ja, vi står på Robek-lista fremdeles, så det blir ingen utskeielser, men knallharde prioriteringer. Slik sett skulle jeg ønske at utgangspunktet var bedre.

– Hvordan føles å være Romsdals tredje kvinne gjennom tidene med ordførerklubba?

– Slik det ser ut nå blir jeg den eneste i denne periode. At jeg også er den tredje gjennom tidene viser at Fræna er mer framoverlent og moderne enn det folk tror. Det var tydelig at folk ville ha et skifte, smiler Tove Henøen.

Uten vemod

Nils Johan Gjendem (Frp) ledet møtet til ny ordfører var valgt. Han forsikret Romsdals Budstikke at han gikk ut døra uten vemod.

– Det er ei tid for alt. Jeg har holdt på i fem perioder. Jeg bestemte meg før jeg lot meg overtale til den siste, at med den var det slutt. Så egentlig er jeg på overtid. Jeg er oppbrukt nå og tar dette profesjonelt, sier Nils Johan Gjendem.

– Er det helt slutt?

– Litt bakspilling blir det, ler Gjendem. Inne i salen takket han slik for sin ordførerperiode.

– Det har vært opp og ned. Har stormet til tider, men det har vært trivelig likevel. Slik skal det være, sa Gjendem før han finsiktet krystallkula.

– Dere går på en veldig krevende periode, sa Gjendem.

Historisk

– Historisk, sa varaordfører Henry Ståle Farstad (H) over Henøens valg. Sjøl følte han seg både glad og trist over å sette strek etter fem valgperioder.

– Det blir litt rart å ikke få papirer å lese til helga. Men jeg fortsetter som bakspiller i Høyre, sa Farstad, som framhevet at man tverrpolitisk «har blitt gode venner».

Varaordfører Jan-Arve Dyrnes (Ap) støttet ham i det.

– Jeg har hatt mange hyggelige samtaler med Nils Johan (Gjendem) og Henry Ståle (Farstad). Ikke alle har fått det med seg at vi kan være venner sjøl om vi er uenige politisk, sa Dyrnes.