Et stort flertall av innbyggerne i Aukra ser lite behov for å slå seg sammen med andre kommuner.

To av tre mener kommunen godt kan stå på egne bein inn i framtida. Mens én av tre mener kommunen, som består av øydelen Gossen og fastlandsdelen Julsundet, godt kan deles om det skulle bli ei kommunesammenslåing.

Dette viser innbyggerundersøkelsen Opinion har gjennomført i forbindelse med den pågående kommunereformen. 300 ble spurt, det vil si rundt 10 prosent av innbyggerne.

Involvering

– Det er personer fra 16 år og eldre som ble spurt. Til informasjon så må vi si at det var lite å få fra de aller yngste. Vi fikk ikke svar. Eller de ønsket ikke å svare, påpeker Henrik Høidahl i Opinion.

72 prosent svarer at de føler stor tilknytning til kommunen, den er bedre jo eldre de er. Og størst blant dem som har sin arbeidsplass i kommunen. I den andre enden er det ni prosent som føler liten tilknytning.

Mot Midsund

På spørsmålet om hvem det skulle være mest naturlig å slå seg sammen med, er Midsund den klare vinneren. 73 prosent vil dit. 18 prosent har med Fræna i svaret, 14 prosent Sandøy og 12 prosent Molde. Bare to prosent vil ha en storkommune i molderegionen.

Om bru/samband over Kjerringsundet til Midsund ikke blir realisert, mener 72 prosent at det ikke er behov for å gå sammen med andre kommuner. Da lever Aukra best alene.

Sandøy med

Aukra og Midsund har alltid hatt ei nær tilknytning til Sandøy kommune. Likevel er det overraskende hvor sterkt Sandøy står som en framtidig partner blant folk i Aukra.   14 prosent mener det er en grei kommune å slå seg sammen med. Og skulle det bli ei tvungen sammenslåing, ser 20 prosent for seg Sandøy som en god partner. Men Sandøy på sin side retter alle øyner mot Sunnmøre.

Resultatet av undersøkelsen vil være tema på et folkemøte 19. oktober på Gossen barne- og ungdomsskole.