– Dette blir en knallspennende periode for Møre og Romsdal, og jeg gleder meg til å fortsette å arbeide til beste for hele fylket, sier Jon Aasen.

Mandag ettermiddag ble Jon Aasen valgt til fylkesordfører for perioden fram til oktober 2019. Gunn Berit Gjerde fra Venstre ble valgt til fylkesvaraordfører.

Håper på samarbeid

Jon Aasen sier til Romsdals Budstikke at han håper å få fylkestinget til å samle seg om å føre en ansvarlig og realistisk politikk.

Fylkesordføreren skal lede Møre og Romsdal i en fase der arbeidsledigheten i fylket øker.

– Hva kan fylkeskommunen gjøre for å sette i verk nye tiltak som skaper aktivitet, Aasen?

– Fylkeskommunen er en stor vegeier, og vi kan bruke penger på vedlikehold. Hadde fylkeskommunen fått mer penger fra staten, kunne vi gjort mer. Men på flere andre områder har vi begrenset med midler å sette i verk tiltak for. Det er positivt at regjeringa bevilger penger til å fortsette planleggingen av ny E39. Jeg registrerer at for første gang gir regjeringa tiltakspakker til fylker for å rehabilitere offentlige bygg. Pakkene gikk til Rogaland og Hordaland. Jeg er veldig usikker på om man får Conoco-ingeniører til å drive vedlikeholdsarbeid av verneverdige bygg i Rogaland, sier Jon Aasen.

Kutt i utviklingspenger

Aasen hadde også hatt behov for mer penger til regionalt utviklingsarbeid.

– Pengesummen vi har å bruke til regionalt utviklingsarbeid, blant annet til å gi penger til kommunenes næringsfond, er halvert fra rundt 130 til 74 millioner kroner. Det beklager jeg, for vi kunne fått utrettet mye mer dersom pengesummen hadde vært større.

 – Blir det kampsaker i fylkestinget de kommende fire åra?

– Vi får nok noen krevende saker. For eksempel bypakkene som  for tida er parkert. Ålesund har fått et nytt regime som vil utvikle bypakkene. Molde vil utvikle Bypakken. Mens Kristiansund ikke har økonomi til å utvikle Bypakken. Slik jeg ser det er ikke Møre og Romsdal fylkeskommune parat til å gå inn i bypakkene. Vi må først rydde plass til det økonomisk. Fylkeskommunens andel av bypakkene handler om kollektivtrafikken; vi må sørge for at busser og kollektivtrafikk kommer seg fram. Jeg er forundret om ikke bypakkene blir en rikspolitisk valgkampsak i 2017, sier Jon Aasen.

– Vi bor i et fylke der fogderigrensene er litt for tydelige. Og vi har tre fogderiaviser som ikke akkurat glatter over fogderistriden. Tvert imot.