Unge mennesker som skal velge jobbsted og bosted, er lei av kranglingen innad i Møre og Romsdal. Nestlederen i Helse Midt-Norge, Paul S. Valle, viser til signalene Møreforsking har fanget opp, og som forteller at unge mennesker ikke synes det er attraktivt å flytte til et fylke og jobbe der hvor det krangles.

Sjukehusdebatten

– Vi må være mer opptatt av å gjøre fylket vårt så attraktivt som mulig, for å kunne rekruttere de gode medarbeiderne vi trenger, sier Paul S. Valle til Romsdals Budstikke.

Valle viser til den opphetede sjukehuskrangelen som har gått det siste året i Nordmøre og Romsdal, og for så vidt i resten av fylket, legger han til.

– Hvem har ansvaret for at man kommer seg ut av kranglemodus og over til en tone der man framsnakker byen sin og fylket sitt?

– Jeg vil adressere ansvaret først og fremst til høvdingene. Det er høvdingene, de lokale lederne, som setter stemningen. De er meningsbærerne. Skulle jeg peke på noen konkret, er det ordførerne og fylkespolitikerne, sier Valle.

Felles bo- og arbeidsregion

Han forklarer hva han mener:

– Du sitter i styret i Helse Midt-Norge, og dette styret eier sjukehusa i Møre og Romsdal. Hva kan dere styremedlemmer i Helse Midt bidra til?

– Vi får sikkert skylda for å ha laget mye av trøbbelet. Jeg mener at vi kan bygge et positivt og godt helsetilbud både ved å bygge fellessjukehuset på Hjelset – i akseptabel pendleravstand både fra Molde og fra Kristiansund – og ved å bygge et lokalmedisinsk senter i Kristiansund, sier Valle.

– Må se helheten

– Jeg tror at både vi og politikerne må se helheten. Skal man fordele noe, må man ikke ta én og én ting om gangen. Vi kan godt se på helsetilbudene og for eksempel politietaten som ulike forhold ved samfunnstilbudene. Da kan man fordele tilbud og etater.

– Jeg er også opptatt av at fylkestinget må evne å se helheten. Jeg er klar over at alle fylkespolitikerne har en geografisk heimeadresse de må ta hensyn til. Men jeg mener sterkt at fylkespolitikerne må se helheten i fylket, også når ting skal fordeles. På den måten kan alle deler av fylket være attraktive. Og attraktiviteten er avgjørende når vi skal trekke til oss unge mennesker, mener Pal S. Valle.