Rådmannen i Eide er meget bekymret for økonomien. Driftsnivået er 10 millioner kroner for høgt. I fjor på denne tida var også utfordringene store.

Det ventes at rådmannens økonomirapport blir største saka i formannskapet, som har møte kommende tirsdag. Et nytt politisk styre overtar jobben med å finne vegen ut av uføret.

Stor utfordring

– Vi har en stor utfordring i det altfor høge driftsnivået. Det er viktig å justere kursen tidligst mulig. Beløpet er så stort at hadde vi hatt eiendomsskatt, måtte vi også da ha justert. Tæring etter næring er en god gammel oppskrift, sier rådmann Ole Bjørn Moen.

Netto er det 184 millioner til bruk. Da blir 10 millioner mye.

– Gjør vi ingenting – noe jeg fraråder sterkt – ender vi opp med å bruke opp disposisjonsfondet, som etter 2014 inneholdt 27 millioner kr. Uten kursendring, vil fondet være tømt neste sommer og være 16 millioner i minus i 2019, sier Moen.

– Hva kan gjøres?

– Med forutsetningen at det ikke skal være eiendomsskatt og skolestrukturen skal ligge fast, er svaret å redusere drifta. Kommunestyret er nødt til å tilpasse drifta. Mitt råd i fjor var å innføre eiendomsskatt. Jeg vil ikke fremme det igjen i år. Kan vi ikke øke inntektene, er svaret at vi må ned med utgiftene.

– Hva betyr det?

– Vi må legge ned noe, som betyr et dårligere tilbud til innbyggerne. Vi har prøvd med begrenset tilsettingsstopp og innkjøpsstopp, med liten effekt.

– Hva kan legges ned?

– Det har jeg ikke svaret på, men ønsker en dialog med politikerne om hva vi skal gjøre.

– Hvordan kan driftsutgifter kuttes – blir det ostehøvelprinsippet igjen, som i fjor?

– Det er det vi må gå i dialog om, politikere og administrasjon. Vi hadde en prosess i fjor også, men nådde ikke fram.

Dialogmøte

Kommunestyret skal besøke alle driftsenhetene 3. november og etterpå samles til dialogmøte. Rådmannen ser det som sin oppgave nå å legge fram fakta å handle ut fra.

Ikke alt på ett år

Moen sier de ikke kan ta alle skjevhetene på ett år, men må bruke hele fireårsperioden på nedtrappingen.

Hjelpen virker fjern

Verken statsbudsjettet eller børsen ser ut til å gi ekstrahjelp til Eide i år.

– Børsen har fått mye juling i 2015. Per 31. august var avkastningen vår 1.247.000 kr, mens det i årsbudsjettet er forventet 3.000.000 kr på de 88 millionene Eide har til forvaltning. Men vi har disposisjonsfondet på 27 millioner. Det gjelder nå at vi skikker oss slik at de siste reservene ikke forsvinner, sier rådmann Ole Bjørn Moen.