Åpen folkekirke får ikke fullt innsyn i resultatet av kirkevalget. De har kun fått vite hvor mange prosent som stemte på de to listene og personstemmenefor de fire kandidatene som er klare for bispedømmerådet. To av disse er fra nominasjonskomiteens liste, mens to er fra Åpen folkekirkes liste.

- Ønsker full åpenhet

- Vi ønsker å få vite hvordan det gikk videre på lista. Det er interessant å vite hvordan de andre kandidatene har gjort det - spesielt med tanke på at det skal være en valgomgang til - i soknerådene. Dessuten ønsker vi full åpenhet rundt kirkevalg, og det er viktig for kirkedemokratiet at det er et transparent valg. I dag har offentligheten ingen mulighet til å kontrollere valget, slik en egentlig skal ha anledning til, sier Therese Utgård som er en av de to fra Åpen folkekirke som allerede er valgt inn i det nye bispedømmerådet.

De har bedt om tre opplysninger:

* personstemmer for alle kandidatene

* slengere for kandidater og lister

* opplysninger for de kandidatene som ikke ble direkte innvalgt i første runde

- Midlertidig unntatt offentlighet

Stiftsdirektør Bjørn Olav Storhaug i Møre bispedømme sier til Rbnett at de midlertidig har unntatt resten av valgresultatet fra offentlighet.

- Vi gjør dette fordi valget ikke er over ennå. Vi mener det kan påvirke resten av valget dersom vi offentliggjør hele lista. Men vårt avslag er påklaget, og det skal opp til behandling i bispedømmerådet 16. oktober. Det kan også være at vi behandler det raskere. Avgjørelsen kan også klages inn til nasjonalt kirkeråd, sier Storhaug.

Det skal være til sammen sju vanlige (leke) representanter i bispedømmerådet. De tre siste skal velges av soknerådene.

Åpenhet andre steder

Åpen folkekirke er ikke fornøyd med avslaget om innsyn. Og ettersom det er kort tid til neste valgrunde, frykter de det tar for lang tid å få behandlet klagesaken.

- For oss er det viktig å vite hvordan vi ligger an før vi jobber videre opp mot soknerådene. Den neste valgrunden starter allerede fra 1. november, og i løpet av måneden vil valget være over. Resultatene får vi 8. desember, sier Utgård.

Hun sier at Agder og Telemark bispedømme har gått ut med det komplette valgresultatet fra den første valgomgangen, selv om dette også er et bispedømme der en har to valgomganger.

- "Uhørt" å gå ut med stemmetall

- Fra Møre bispedømme har vi fått beskjed om at det er "uhørt" å gå ut med stemmetall på de som ikke nådde opp til fast representasjon i direktevalget. De erkjenner at de ikke har funnet noen hjemmel i lovverket for å unnta dokumentene offentlighet, men velger da å sette "vanlig prosedyre" foran loven, selv om dette er i strid med grunnleggende juridisk rettskildelære, sier Therese Utgård.