– Vi har full sysselsetting et godt stykke framover i tid, og arbeid til midten av 2017, sier administrerende direktør Halvard Aas.

Aas Mek. har nå i overkant av 50 egne ansatte. I tillegg kommer innleide og ansatte hos underleverandører. Ved normal produksjon blir det utført 120–130 årsverk ved verftet.

Suksesshistorie

I ordreboka har Aas Mek. nå fem fartøy til en samlet verdi av langt over 900 millioner kroner.

Aas Mek. Verksted har spesialisert seg på bygging av brønnbåter for fiskeoppdrettsnæringa. Vestnes-verftet bygde sin første brønnbåt på slutten av 1980-tallet. I dag er Aas Mek. spesialisert på brønnbåter.

I 2013 ble de tre Aas-brødrene som står bak Aas Mek. Verksted vinnere i rådgivnings- og revisjonsselskapet EYs årlige kåring av Norges beste vekstskapere.

Vellykket

Spesialiseringen på bygging av brønnbåter har vist seg å være svært vellykket for Aas Mek. Verftet har en meget sterk posisjon i markedet. Aas Mek. har for øvrig bygd verdens største brønnbåt, «Ro Fjell» med en kapasitet på 4.500 kubikkmeter, for Rostein-rederiet i Sandøy.

– Det er ingen andre verft som har levert så mange brønnbåter – og har den erfaringen – som vi har, sier Halvard Aas.

Byggingen av brønnbåter var litt sporadisk de første åra, men siden 2000 er det stort sett det verftet har holdt på med.

Eget design

Aas Mek. har bygd opp kompetanse på utvikling av brønnbåter, og har i alle år stått for design og konstruksjon sjøl.

– Med den lange erfaringen vi har på bygging av brønnbåter, sitter vi på nokså mye kunnskap for videreutvikling. Vi startet med små og enkle båter, og har gått til store og nokså kompliserte fartøy. Erfaringen vi har gjort med redere og oppdrettere, er en stor styrke å dra med seg videre. Det er litt spesielt å frakte levende fisk på en måte som er skånsom, stressfri og hindrer smitte. Det er mange forhold å ta hensyn til, sier Halvard Aas.

Aas Mek. bygger nå en serie på tre fartøy for Bømlo Brønnbåtservice, som har vært kunde i 20 år og kontrahert 15 fartøy ved verftet- Nå skal Aas Mek. bygge en ny brønnbåt for Sølvtrans-rederiet i Ålesund.

God inntjening

I fjor hadde Aas Mek. en omsetning på 215,3 millioner kroner og et resultat før skatt på 22,5 millioner kroner. Året før var omsetningen 329,5 millioner kroner og resultat før skatt 34,1 millioner kroner.

– Inntjeningen har vært rimelig brukbar de siste åra. Det går litt i bølgedaler, noe avhengig av når du leverer båtene i løpet av året. I fjor var det litt rolig siste halvåret. Omsetningssvingningene gjør at tallene for det enkelte år ikke alltid gir det fulle bildet, sier Halvard Aas, som i likhet med oppdrettsnæringa kan se lyst på utsiktene framover.

Aas Mek. Verksted har bygd «Rofjell», verdens største brønnbåt, for Rostein-rederiet i Sandøy. Foto: AAS MEK. VERKSTED