Politidirektoratets har innstilt Ålesund som hovedsete for politiet i Møre og Romsdal. Dette har ført til full splid mellom byene som kjemper om politimesteren, Ålesund og Kristiansund.

På Sunnmøre er det glede over at Ålesund er innstilt.

- Saken skal nå ut på høring. Jeg håper og tror at alle slutter opp om dette forslaget og legger bort fogderistriden. Å gå for Ålesund er et meget fornuftig valg, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til Sunnmørsposten.

Han sier beslutningen er tatt ved hjelp av politifaglige vurderinger.

Lei av fakkeltog

- Sunnmøre er det største distriktet med flest saker og som dessuten har 110-sentralen. Denne løsningen bør alle høringsinstansene i fylket kunne slutte opp om, sier Nesvik til avisa.

Geir Nordli er Fremskrittspartiets mann i Kristiansund, og han kunne ikke vært mer uenig med sin partifelle på Stortinget.

- Jeg er helt uenig i det han sier. Jeg er imot alt som rammer Kristiansund. Det er helt galskap at vi skal miste enda flere statlige arbeidsplasser. Det er forferdelig, sier Nordli til Tidens Krav.

- Jeg er lei av å måtte gå i fakkeltog hver gang vi taper noe. Nå er det på tide at vi reiser dit beslutningene tas, det hjelper ikke å sitte stille og forvente å få noe fordi det er «vår tur», sier Nordli til avisa.

- Fornuftig av politiet

Sunnmørsposten skriver på lederplass tirsdag at det er fornuftig av politiet å velge Ålesund.

"Hensynet til rekruttering til spesialfunksjoner under politimesteren taler også for Ålesund. Det samme gjelder dagens plassering av 110-sentralen og AMK. Det vil være meningsløst å rive opp disse fagmiljøene for å imøtekomme ønsket om å tilføre Kristiansund et 30-talls statlige politiarbeidsplasser," skriver avisa på lederplass.

Hvor bør politimesteren ha kontor? Ålesund Kristiansund Et annet sted Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hvor bør politimesteren ha kontor? Ålesund 38% Kristiansund 44% Et annet sted 17% Du har allerede stemt 1191 stemmer

- Ikke akkurat en bombe

Tidens Krav ser det ikke på samme måten. Avisa skriver på lederplass at innstillingen ikke akkurat slår ned som noen bombe at de blåblå denne gang foreslår Ålesund foran Kristiansund.

- Sentraliseringsargumentene, og da særlig påstandene om mangelfull rekruttering, framstår imidlertid som mer underlige enn noen gang, heter det i lederen.

"Bunnen i argumentasjon blir imidlertid nådd når det i iveren etter å sentralisere påpekes at Ålesund har et mye større befolkningsgrunnlag for rekruttering enn Kristiansund. Er det så rart, når sunnmørsbyen i perioden 2003-2013 fikk 681 flere statlige arbeidsplasser - mot 32 i Kristiansund? Dette er primitiv sirkelargumentasjon etter «mye må få mer»-metoden, der sentraliseringspolitikk får berede grunnen for enda mer sentraliseringspolitikk," skriver Tidens Krav på lederplass.

Ap støtter Kristiansund

Møre og Romsdal AP mener Kristiansund er best egnet som lokalisering for administrasjon i det nye politidistriktet i Møre og Romsdal.

- Ved å legge politimesteren i Ålesund vil man måtte legge ned noen få stillinger i Kristiansund. Men, dersom man velger å legge politimesteren i Kristiansund vil man kunne opprette 80-100 nye offentlige arbeidsplasser der. I Kristiansund har man over tid fått få offentlige arbeidsplasser (25 nye i perioden 2009-2013) mens man i Ålesund har fått mange flere (321 i perioden 2009-2013). Den byen som får operasjonssentralen vil få langt flere arbeidsplasser enn det de har i dag, fordi staben rundt politimesteren skal styrkes med støttefunksjoner som; ledelse, fagstillinger, HR og økonomiske funksjoner, skriver Else May Botten på vegne av Møre og Romsdal Arbeiderparti.

Aukra med Kristiansund-støtte

Allerede i juni sendte Aukra kommune brev til departementet med støtte

I brevet til Justis- og beredskapsdepartementet samt Olje- og energidepartementet, begrunnes dette med at Kristiansund er baseby for Midt-Norge, en oppgave Aukra mener Kristiansund har løst på en forbilledlig måte.

– En vil sterkt tilrå at ansvaret for midtnorsk sokkel fortsatt blir lagt til Kristiansund, heter det i brevet.

"Med Kristiansund som vedtatt baseby for midt-norsk sokkel der bl.a. Vestbase og andre har utvikla seg førebiletleg i byen og regionen. Og Nyhamna i Aukra som eit framtidsretta landbasert gassknutepunkt for Norskehavet. Finn ein det naturleg at politimeisteren for Møre og Romsdal vert lokalisert til Kristiansund. Og sterkt tilrå at ansvaret for midt-norsk sokkel fortsatt vert lagt til Kristiansund." sto det i vedtaket i Aukra formannskap i juni.

I Molde var ordfører Torgeir Dahl (H) tidlig ute og mente det var naturlig at Ålesund fikk politimesteren.

Avgjørelse i desember?

Forslaget er på høring fram til 17. november.

Direktoratet legger opp til at de nye hovedsetene skal etableres innen 1.januar 2016.

Senterpartiet mener at denne saken bør behandles i Stortinget ettersom det er snakk om en større strukturendring.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet sier at hun vil kjempe for å få politimeisterstillingen til Kristiansund.

– Jen synes at både Ålesund og Kristiansund er gode alternativ, men denne gangen mener jeg at Kristiansund må få noe, og jeg tror det blir eit godt valg å legge politimeisterstillingen dit, sier Klinge til NRK.