Jørn Fiksdal fra Vestnes har prøvd å få lærlingplass i to år. Nå får han muligheten til å ta matrosutdanning om bord den ærverdige seilskuta Christian Radich. Målet er å bli kaptein.

– Dette er en helt spesiell mulighet, kan man høre Jørn Fiksdal (22) fra Vestnesbukta smile over telefon fra Oslo.

Den unge vestnesingen er en av 70 unge i landet som har fått muligheten til å bli med på et splitter nytt skoleår i regi av Christian Radich og Færder videregående skole. I 8,5 måneder skal han være om bord seilskuta og gå gjennom læreplan og praksis som gir ham kompetanse til å gå opp til fagbrev i matrosfaget. Læreåret kalles VG3, og er et alternativ for elever uten lærlingplass.

Uten lærlingplass

To år har gått siden Jørn var ferdig på maskinistlinja ved Ålesund videregående. Og ingen lærlingplasser, verken som motormann eller matros dukket opp, til tross for mange søknader.

– Det er synd at det er så få lærlingplasser. Jeg har hatt småjobber, har masse hobbyer og et hus som trenger vedlikehold. Så livet har gått sin gang. Men nå skal bli godt å bli ferdig, sier Fiksdal.

Ble oppringt

Fiksdal har vært om bord Christian Radich i fire uker når Romsdals Budstikke kontakter ham. Han mønstret på 7. september.

– Hvordan fikk du denne muligheten?

– Jeg hadde inne en generell søknad på matroslinje, og så ringte de meg fra Christian Radich i august. Jeg tok litt betenkningstid fordi jeg hadde et jobbtilbud på land. Men jeg måtte bare si ja, sier Fiksdal, som aldri har vært i tvil om at det var på sjøen han skulle jobbe.

– Både mamma og pappa har vært fiskere, men de jobber på land nå. Jeg har alltid likt å være på sjøen, så det var naturlig at det ble sånn. Og så trives jeg med turnusarbeid, sier Fiksdal.

Sjøvant

Jørn forteller at det er et godt miljø om bord i skuta.

– Hva har dere gjort til nå?

– Vi har lært mye om seilene. Det er en fullrigger med 27 seil, så det er mye å sette seg inn i. Vi har vært på utflukter og museum. Og så var vi en uke i Skagerak på prøveseiling, det var kjekt, sier Jørn.

– Været var ikke det aller beste under prøveseilasen?

– Å, det var ikke så gale. Det var noen som ble sjøsjuke, men det har ikke jeg blitt ennå, sier vestnesingen.

Praktisk læring

De kommende matrosene om bord Christian Radich skal ikke bare seile i Skandinavisk farvann. I dag setter de kursen mot Gran Canaria. Først seiler de til La Coruna, så Tarragona, deretter Madeira og til slutt seiler gjengen til Las Palmas. Ruten etter jul er ikke planlagt, men de kommer til heimlige farvann rett etter påske.

– Undervegs skal vi gå gjennom både teori og praksis. Det er spesielt kjekt å få så mye praksis i forkant av fagprøven. Det er jo lettere å lære seg noe når man faktisk gjør det, sier Jørn.

– Hva håper du å få ut av disse 8,5 månedene?

– Jeg håper på jobb som matros. Og på sikt ønsker jeg å bli kaptein, sier Jørn.