Mankell sovnet stille inn i sitt hjem i Göteborg mandag morgen, opplyser den svenske forfatterens forlegger.

Henning Mankell hadde et nært forhold til Molde og Ona etter at han jobbet for Teatret Vårt på 70-tallet. Han  besøkte Romsdal en rekke ganger. I 2013 var han på Bjørnsonfestivalen - i mestermøte med Jo Nesbø.

Mankell fortalte i januar i fjor at han hadde fått påvist kreft i nakken og venstre lunge, med spredning andre steder i kroppen.

– Angsten min er svært stor, selv om jeg stort sett greier å kontrollere den, fortalte han åpent til Göteborgs-Posten.

Kreftrammet

I mai fortalte han at kreftbehandlingen virket og at utviklingen gikk rett vei, og senest i september i år var han optimist, men samtidig realist.

– Jeg har alt levd lenger en de fleste kan drømme om i verden, konstaterte han da i et nytt intervju med Göteborgs-Posten.

– Jeg utredet mitt forhold til døden i løpet av alle mine år i Afrika. Det gjør meg sterk. Jeg vet jo at denne sykdommen kommer til å gjøre kål på meg før eller senere, men det kan drøye ti år. Eller fem år, sa han.

Verden over

Mankell debuterte i 1973 med romanen Bergsprängare og skrev siden rundt 40 romaner.

Først og fremst er han kjent for de populære krimbøkene om politietterforskeren Kurt Wallander.

Han har også skrevet en rekke ungdomsbøker, romaner, filmmanus, manus for TV-serier og teaterstykker.

Bøkene er oversatt til over 40 språk og har solgt i over 40 millioner eksemplarer verden over. Knapt noen svensk forfatter har dermed vært en bedre eksportartikkel for Sverige.

Elsket Afrika

Mankell var i mange år bosatt i Mosambik, og han pendlet også i mange år mellom landets hovedstad Maputo og Sverige. Alt i 1986 ble han kunstnerisk leder for Teatro Avenida i Maputo, og handlingen i flere av bøkene hans er også lagt til Afrika.

Mankell var gift med Eva Bergmann, datteren til den kjente svenske filmregissøren Ingmar Bergman, og han har en sønn fra et tidligere forhold.

Fore tre-fire år siden skrev han en TV-serie om svigerfaren, som blir sendt på STV i forbindelse med at det i 2018 er 100 år siden regissørens fødsel.

Aktiv på venstresiden

Mankell var også kjent som aktivist på venstresiden, og han var med i AKP-ml mens han bodde i Oslo på 1970-tallet.

Aktivismen preget ham helt til det siste, og i 2010 var han med på et av skipene som ble bordet av israelske styrker på vei til Gazastripen med en hjelpesending.

Mankell var også aktiv i samfunnsdebatten og engasjerte seg i en rekke saker, både i og utenfor mediene.

– Det fins to typer journalister; de som graver opp, og de som fyller igjen, er ett av sitatene han vil bli husket for.