– Frafall fra fagutdanning skyldes ofte mangel på lærlingplass. Ungdom som går heime kan miste motet, sier Inger Sjømæling i fylkeskommunen. Elever uten læreplass tilbys et ekstra skoleår.

Drøyt 700 lærlingplasser har blitt formidla i Møre og Romsdal dette skoleåret, men det mangler fortsatt plass til 150 elever.

– Ungdom som går heime kan ofte miste motet. Det er viktig å komme i gang. En av de viktigste grunnene til frafall i videregående skole er mangel på lærlingplasser, sier Inger Sjømæling, seksjonsleder for fag- og yrkesopplæring ved utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Ekstra skoleår

For å bøte på manglende lærlingplasser har fylkeskommunen i flere år tilbudt et ekstra skoleår, VG3, til elever uten læreplass., blant annet ved tømrerfaget på Fræna VGS, og barne- og ungdomsarbeiderfaget samt helsefagarbeiderfaget på Romsdal VGS.

Nå opprettes også VG3-tilbudene IKT i Ålesund og bilfag i Kristiansund.

– Vi tilbyr også firemåneders læreplasskurs i samarbeid med Astero i Molde og Furene i Volda. Håpet er å styrke elevenes muligheter for lærlingplass, sier Sjømæling.

Fagprøve etter ett år

11 elever går VG3 på tømrer i Fræna i år, 12 elever går VG3 på barne- og ungdomsarbeider og helsefagarbeider. I skoleåret går elevene gjennom VG3-læreplanen og kan gå opp til fagprøve etter ett år.

– Hva er forskjellen mellom det å være lærling og å gå VG3?

– Normalt lærlingløp er to år. Elevene på VG3 mangler verdiskapingsdelen, men har ellers samme opplæring som lærlingene. De som går VG3 er registrert som elever, og skolen har oppfølgingsansvaret. Siden de er elever får de ikke lønn slik som lærlingene får, sier Sjømæling.

Vanskelig i år

Det har blitt spesielt vanskelig å få lærlingplasser innenfor maritim næring og teknologisk industri i år.

– Normalt er det godt med lærlingplasser i privat industri. Det er først i år det har blitt vanskelig å få lærlingplasser til fagretningene platearbeider, elektriker, industrimekaniker og sveising. Det skyldes naturligvis nedgangstidene i oljesektoren, sier Sjømæling.

– Fornøyd tross alt

I tømrerfaget har manglende lærlingplasser vært en utfordring i mange år.

– Jeg mener byggenæringa sjøl burde tatt et større ansvar. Det er også mangel på lærlingplasser i helse- og oppvekst. Der spiller nok kommuneøkonomien inn, sier Sjømæling.

– Sjøl om det er nedgangstider i industrien er vi ganske fornøyd med årets formidling, vi har håp om å komme opp på omtrent samme nivå som i fjor totalt sett. Klarer vi det er vi blant de fire-fem beste i landet.

Inger Sjømæling ved utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune.