Det er samarbeidsavtalen mellom H, Ap, V og KrF som har fått Ap-veteraner til å reagere. Det er spesielt ett punkt i avtalen kritikken rettes mot. Der står det blant annet:

«Partene skal stemme felles i budsjett og økonomiplansaker. Det skal avholdes drøftingsmøter mellom partiene i god tid før den politiske behandlinga i formannskap og kommunestyre.»

Folket utenfor

– Vi ønsker ikke at noen skal lukke seg inn på et bøttekott og bestemme seg der. Vi vil at meningsutvekslingen skal skje i åpne debatter der også alminnelige folk kan få innsikt i det som skjer. Åpenhet i politiske prosesser er en grunnsten i demokratiet. Hvis man skal drøfte budsjettet uten å ha åpne dører så holder man velgerne utenfor, sier Befring.

Krass kritikk

I et leserinnlegg i Romsdals Budstikke fyrer 11 Ap-veteraner løs mot avtalen. «Blir det bare lederne som skal møte på disse lukkede møtene som skal holdes i god tid før sakene kommer til lovpålagt behandling i formannskapet og kommunestyret?» spør de i innlegget. Og videre:

«Det åpne lokaldemokratiet vi i Arbeiderpartiet trodde vi har hatt, blir erstattet med et lukket møte mellom de partiene som har inngått avtalen. Og der har Høyre alene flertallet.»

– Dere kritiserer eget parti her ...

– Ja, og det sitter naturligvis langt inne. Men vi ønsker å legge press på egne representanter, slik at de også uttaler seg i åpne møter og deltar i debatten så folk får vite hva som skjer, sier Befring. Han mener det er viktig at velgerne skal ha tillit til at Ap er et parti som er opptatt av åpenhet.

–Hvis drøftingene rundt budsjettet skal foregå utenfor det åpne rom så holder vi også velgerne våre utenfor. Mens demokrati faktisk betyr at folket skal vite hva som foregår, sier han.

Nå frykter Befring en lukket prosess fram til det gjøres vedtak. Der flertallet binder seg til å stemme sammen. Det mener han er alvorlig.

– Hvor blir det da av opposisjonen. I flertallskonstellasjonen vil jo Høyre alene uansett alltid ha flertall, sier han.

– Men at en flertallskoalisjon blir enige seg imellom har vel skjedd før også – er det verre nå når Ap er med, mener du?

– Ap skal være opptatt av åpenhet og å forsvare demokratiet på alle måter. Og nettopp ikke inngå i de lukkede rom der alminnelige folk ikke har tilgang, sier Befring.

Kun enighet

Kåre Ellingsgård, som nå forlater kommunestyret, er også kritisk.

– Det allmennheten får nå er kun enighet, uten å få vite hva som har skjedd i det lukkede rom, sier han