Helse Møre og Romsdal bruker mer penger hver måned enn man har anledning til. På styremøtet onsdag ble alarmen dempet.

57 millioner

Ting tar tid. Slik er det også når Helse Møre og Romsdal skal sette i verk tiltak for å spare kostnader.

I august gikk Helse Møre og Romsdal drøyt seks millioner dårligere enn forutsatt. Etter åtte måneder av året ligger helseforetaket rundt 57 millioner kroner dårligere an enn forutsatt. Men i styremøtet i Helse Møre og Romsdal onsdag var det ingen som hevet stemmen med kraftfulle spareforslag.

– Vi skyver noen av problemene foran oss til 2017, konkluderte styreleder Stein Kinserdal i styremøtet.

– Må mobiliseres nedenfra

Styrelederen mente at det i en kunnskapsorganisasjon som helseforetaket må komme kraft nedenfra for å få mer effektive måter å arbeide på.

– I en kunnskapsorganisasjon må det mobiliseres nedenfra for å få effekt av tiltak, sa Kinserdal.

To trosretninger

Administrerende direktør Espen Remme viste til styrets vedtak i mai, der det var enighet om å arbeide kontinuerlig for å forbedre måten det jobbes på.

– Det er to trosretninger i helseforetaket. Noen tror vi best kan oppnå resultat på kontinuerlige forbedringer i hverdagen. Andre mener det kun er endringer i strukturer som gir innsparingseffekt. Fram til Nasjonal helse- og sjukehusplan legges fram, må vi jobbe med kontinuerlige forbedringer av driften, sier direktør Remme.

Lavere sjukefravær

Styret var fornøyd med at sjukefraværet er lavere og at det har blitt færre brudd på behandlingsfristene pasienter har fått. Styret er også innforstått med at det kommer til å ta tid for Helse Møre og Romsdal å effektivisere driften ved sjukehusa så mye som økonomien tilsier man må.