FNs øverste representant i Irak sier gjenoppbyggingen av Mosul må iverksettes så fort som mulig. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix

FNs øverste representant i Irak sier gjenoppbyggingen av Mosul må iverksettes så fort som mulig. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix

FN-utsending: Mosuls vei videre blir ekstremt krevende

Veien fra frigjøring til fred og stabilitet i Mosul vil bli ekstremt krevende, sier FNs øverste representant i Irak. 

FNs sikkerhetsråd møttes mandag for å diskutere veien videre for Mosul etter frigjøringen fra ekstremistgruppen IS og situasjonen i Irak.

– For å gå fra en militær seier til fred, stabilitet og utvikling, er det avgjørende at regjeringen gjør det de kan for å gi folk livet og verdigheten tilbake, sa Jan Kubis, FNs spesialutsending for Irak, til sikkerhetsrådet.

Han understreket at IS fortsetter deres grusomme terrorhandlinger i Irak, og at veien videre vil bli ekstremt krevende. Kubis sa også at Mosul må gjenoppbygges så fort som mulig slik at menneskene som har flyktet fra byen kan reise hjem igjen.

Ifølge FN har rundt 915.000 innbyggere flyktet fra hjemmene sine siden irakiske regjeringsstyrker og deres allierte innledet en offensiv mot IS i Mosul i oktober. Rundt 200.000 har vendt tilbake, hovedsakelig til den østlige delen.

10. juli erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi «total seier» over IS i byen.

(©NTB)

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Utenriks

Nærmere 100 pågrepet etter Obamacare-avstemning

Nærmere 100 personer som protesterte mot Senatets avgjørelse om å gjenoppta behandlingen av Trumps helsereform, er pågrepet på Capitol Hill i Washington.

Trump langet ut mot Hizbollah under Hariris besøk

President Donald Trump gikk hardt ut mot Hizbollah da han fikk besøk av Libanons statsminister Saad Hariri tirsdag.  

Dommere pågrepet i Venezuela

Venezuelansk etterretning har pågrepet ytterligere to dommere, som var utnevnt til høyesterett av nasjonalforsamlingen der opposisjonen har flertall. 

Senatet stemte for å gjenoppta debatt om helsereform

Senatet har vedtatt å gjenoppta behandlingen av Donald Trumps helsereform, som de tidligere har vendt tommelen ned for. Hva dette innebærer, er høyst uklart. 

Mugabe får enda mer makt

Nasjonalforsamlingen i Zimbabwe har stemt for å gi president Robert Mugabe (93) utvidet makt.