Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok da monumentet ble avduket. Det gjorde også en gruppe lokale barn med solsikker i hendene. Foto: AP/NTB scanpix

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok da monumentet ble avduket. Det gjorde også en gruppe lokale barn med solsikker i hendene. Foto: AP/NTB scanpix

Minnemarkering for dem som døde da MH17 ble skutt ned

Nesten 2.000 pårørende deltok under avdukingen av et minnesmerke for dem som døde da et fly fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Ukraina for tre år siden.

– Disse ofrene kan aldri bli glemt. Dette monumentet er for nåtiden, og for framtidige generasjoner, sa Evert van Zijtveld, som leder en organisasjon for de pårørende.

I alt 298 trær er plantet nær Schiphol lufthavn ved Amsterdam – ett tre for hver av dem som døde. Trærne er plantet i en sløyfe og omkranser en stålvegg og en skulptur som forestiller et øye som skuer opp mot himmelen.

Rundt trærne og skulpturen er det solsikker, som skal minne om solsikkeåkrer hvor vrakdeler fra flyet ble funnet øst i Ukraina.

Kongen og dronningen

Minnesmerket ble presentert mandag, nøyaktig tre år siden Malaysia Airlines flygning MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina.

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok i seremonien i Vijfhuizen-parken. Det gjorde også representanter for den nederlandske regjeringen.

MH17 var på vei fra Schiphol-flyplassen i Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia da det styrtet i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina 17. juli 2014. Etterforskningen viste at passasjerflyet ble truffet av en rakett.

Pro-russiske opprørere

Raketten var russisk-produsert og skutt opp fra et jorde kontrollert av pro-russiske opprørere, konkluderte en gruppe etterforskere fra flere land i fjor.

En mobil oppskytingsrampe skal ha blitt fraktet over grensa fra Russland, for deretter raskt å ha blitt fraktet tilbake igjen etter nedskytingen av flyet. Tidligere har amerikansk etterretning uttalt at de pro-russiske opprørerne trolig skjøt ned passasjerflyet ved en feil.

Både regjeringen i Russland og opprørerne i Øst-Ukraina har avvist etterforskernes konklusjon. Rundt tusen personer er etterlyst i forbindelse med nedskytingen, men ingen er så langt pågrepet.

(©NTB)

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Utenriks

300 døde av denguefeber på Sri Lanka

Nærmere 300 personer har dødd som følge av det verste utbruddet av denguefeber på Sri Lanka noensinne, melder Al Jazeera. 

Kraftige skogbranner i Frankrike 

Flere hundre brannmenn jobber på spreng med å slukke en skogbrann nordøst på den franske øya Korsika. 

Full forvirring før Obamacare-avstemning

Tirsdag skal Senatet ta stilling til Obamacare, men akkurat hva de stemmer over er det fortsatt flere senatorer som er usikre på.

Israel fjerner metalldetektorer på Tempelhøyden

Israelske sikkerhetsstyrker har begynt å fjerne metalldetektorene som er satt opp ved al-Aqsa-moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem.

278 reddet fra synkende båter utenfor Libya

Libyas kystvakt reddet mandag 278 flyktninger og migranter fra synkende farkoster i Middelhavet. 

15.000 rederiansatte har mistet jobben bare de siste par årene

Dramatisk nedgang for bransjen i Møre og Romsdal.