Flyktninger og migranter som ble berget av den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms, fotografert på et redningsskip i Middelhavet forrige fredag. Dagen før kan nesten 130 andre båtflyktninger ha mistet livet da en gummibåt sank på vei fra Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix.

Flyktninger og migranter som ble berget av den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms, fotografert på et redningsskip i Middelhavet forrige fredag. Dagen før kan nesten 130 andre båtflyktninger ha mistet livet da en gummibåt sank på vei fra Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix.

Nær 130 båtflyktninger savnet etter forlis i Middelhavet

Fire overlevende har fortalt at nesten 130 migranter og flyktninger druknet da en båt sank i Middelhavet forrige uke.

Flavio de Giacomo i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sier de fire fortalte om hendelsen etter at den italienske kystvakten brakte dem i land i Palermo mandag.

De overlevende, to sudanere og to nigerianere, fortalte at menneskesmuglere sendte dem ut fra Libya i en stor gummibåt på kvelden forrige torsdag. Få timer senere skal smuglerne ha fjernet motoren og dratt sin vei i en annen båt.

Kort tid etterpå sank flyktningbåten med 126 mennesker, de fleste sudanere, ombord, ifølge de overlevende.

Berget av fiskere

En libysk fiskebåt som tilfeldigvis passerte stedet, berget de fire og plasserte dem i en annen gummibåt som befant seg i nærheten. Også den andre båten var full av mennesker som menneskesmuglere hadde sendt ut på den farlige ferden over Middelhavet.

Den ble siden funnet av redningsmannskaper, og alle passasjerene ble omsider flyttet over i et kystvaktfartøy.

De fire overlevende var forvirret og preget av sjokk da myndighetene snakket med dem, forteller Di Giacomo. I et forsøk på å bekrefte at opplysningene deres stemmer, snakket myndighetene også med andre passasjerer i gummibåten som ble reddet. De bekreftet at fiskere hadde plassert de fire der.

– Av og til skjer det at overlevende fra én migrantbåt plasseres i en annen, sier Di Giacomo.

65.000 til Italia

Kystvaktskipet som til slutt berget migrantene, brakte mandag i land nesten 1.100 mennesker som er plukket opp i det sentrale Middelhavet de siste dagene.

De siste årene har flere hundre tusen mennesker på flukt fra krig, konflikt, fattigdom og forfølgelse blitt plukket opp i Middelhavet fra skrøpelige smuglerbåter.

Konfliktherjede Libya er det fremste utfartsstedet for migrantene. Flere tusen mennesker har de siste årene mistet livet under den farlige reisen.

Italia har siden januar registrert over 65.000 migrantankomster. Det er en oppgang på nesten 20 prosent fra samme periode i fjor. Over 1.800 mennesker har dødd i forsøket på å krysse Middelhavet så langt i år, ifølge IOM.

(©NTB)

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Utenriks

Irak rykker stadig lenger inn i gamlebyen i Mosul

Irakiske militærstyrker rykket søndag fram dypt inn i ruinene av den historiske gamlebyen i Mosul. Det anslås at det er et hundretalls IS-krigere igjen der.

Dårlig brannsikring i mange britiske boligblokker

Minst 60 høyblokker med leiligheter rundt om i England har ikke bestått brannsikringstester, opplyser britiske myndigheter.

Minst 153 døde etter at tankbil veltet og tok fyr i Pakistan

153 mennesker er bekreftet døde i en eksplosjonsartet brann som oppsto da landsbyboere i Pakistan forsøkte å fylle drivstoff fra en veltet tankbil.

Nytt israelsk angrep mot militære mål i Syria

Det israelske militæret angrep søndag nye regimestillinger i Syria, etter at flere syriske prosjektiler traff de okkuperte Golanhøydene tidligere på dagen.

Italienske myndigheter står klare med milliarder for å redde banker

Italienske myndigheter står klare for å betale opptil 160 milliarder kroner for å redde to banker i Venezia fra konkurs, uttaler de søndag.

Slik skal Molde få nytt kommunevåpen

Slutt for kvalen når Molde slås sammen med Nesset og Midsund?

– Setter pris på tilliten jeg har fått

Stian Rode Gregersen er blitt et klart stoppervalg for MFK denne sesongen.

Tenåring anmeldt for voldtekt

Begge involverte på Gossen er under 18 år. Løslates etter avhør i Molde