Statuene har vært godt synlige landemerker i New Orleans. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/NTB scanpix. 

Statuene har vært godt synlige landemerker i New Orleans. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/NTB scanpix. 

Sørstatsmonumenter fjernet i New Orleans

Noen av New Orleans' eldste landemerker er fjernet for godt. For mange har de vært en daglig påminnelse om slaveri og undertrykkelse av svarte.

I løpet av de siste ukene har tre statuer av sørstatshelter og en obelisk, en diger søyle som symboliserte den hvite rasens overlegenhet, blitt borte fra bybildet.

Den siste statuen, av general Robert E. Lee, ble løftet fra sin pidestall av en heisekran sent fredag kveld, til stor jubel fra en gruppe frammøte.

–Jeg trodde aldri jeg ville få oppleve denne dagen. Men se, det skjer, sier en av de frammøtte, Melanie Morel-Ensminger.

Bystyret i New Orleans vedtok i 2015 at de kontroversielle symbolene skulle bort, men har møtt motstand som har forsinket prosessen. Enkelte mener at statuene er del av kulturhistorien og burde bevares.

(©NTB)

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Utenriks

Opposisjonen splittet i synet på Sveriges forsvarsminister

De borgerlige partiene i Sverige er splittet i synet på om det skal fremmes mistillitsforslag mot forsvarsminister Peter Hultqvist.

Kommunale myndigheter mistenkt for uaktsomt drap etter Grenfell-brannen

London-politiet mener det er grunnlag for å mistenke London-bydelen Kensington og Chelsea for uaktsomt drap etter brannen i Grenfell Tower.

Pengefondet advarer USA mot å reversere helseframskritt

Det internasjonale pengefondet (IMF) kaster seg inn i den amerikanske helsedebatten og ber Donald Trumps regjering om å beskytte framskrittene som er gjort.

USAs forsvarssjef venter med å kaste ut transpersoner

Forsvarssjef Joseph Dunford vil ikke kaste transpersoner ut av det amerikanske forsvaret før han mottar en formell ordre om det. 

Graham advarer Trump mot å sparke Sessions

Lindsey Graham, en av de mest innflytelsesrike republikanerne i Senatet, advarer på det sterkeste Donald Trump mot å sparke justisminister Jeff Sessions.

Se de tøffe kravene Solskjær stilte før han sa ja til Forren

– Vegard vet veldig godt hva jeg forventer. Og hva jeg ikke tolererer.

NOV med underskudd på hele fire milliarder

Oljesørvisselskapet ble kraftig rammet av oljenedturen.