Ektemannen reagerte da politiet ikke startet leting etter Janne Jemtland

Ektemannen til savnede Janne Jemtland i Brumunddal ringte politiet to ganger. Først etter to døgn satte politiet i verk en omfattende leteaksjon.

Politiet satte lørdag opp sperringer i området rundt Fagerlundvegen i Brumunddal. Blodspor som er funnet i området er bekreftet å stamme fra 36 år gamle Janne Jemtland som har vært savnet siden 29. desember. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det er funnet blodspor i området Fagerlundveien som er bekreftet å stamme fra 36 år gamle Janne Jemtland som har vært savnet siden 29. desember. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Politiet satte lørdag opp sperringer i området rundt Fagerlundvegen i Brumunddal. Blodspor som er funnet i området, er bekreftet å stamme fra 36 år gamle Janne Jemtland som har vært savnet siden 29. desember. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Innenriks

Lensmann Terje Krogstad opplyste på en pressekonferanse mandag ettermiddag at ektemannen ringte inn til politiet på formiddagen lørdag 30. desember. Hun ble sist sett i 2-tiden et drøyt døgn tidligere.

– Det ble ikke vurdert som akutt eller bekymringsfullt, og derfor ble det ikke satt i gang noen leteaksjon, sier Krogstad.

– Vi fikk en ny melding på søndagen. Da ble en leteaksjon iverksatt umiddelbart, opplyser Krogstad.

Han sier lydfilen fra samtalen ektemannen hadde med politiet allerede lørdagen, er lagret, og at de i etterkant skal se nærmere på om politiet har gjort noe kritikkverdig i forbindelse med denne oppringningen.

Ifølge NRK er ektemannen kritisk til at politiet ikke reagerte raskere da han meldte henne savnet første gang.

Ingen mistenkt

36-åringen forsvant fra familiens hjem i Brennliroa i Veldre en gang natt til fredag 29. desember. Hun forsvant etter at hun hadde kommet hjem fra en fest på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal.

Politiadvokat André Lillehovde Van der Eynden opplyste på pressekonferansen at Janne Jemtland fortsatt har status som savnet, og at det ikke har vært noen vesentlig utvikling i saken siden søndag.

– I det ligger da at vi ikke har lokalisert Janne Jemtland. Hun er ikke funnet og har fortsatt status som savnet. Vi har heller ingen mistenkte eller siktede i saken per nå, sier han.

Blodspor

Politiet fant torsdag og lørdag blodspor i snøen i veikanten på to steder i området ved Lillehaugveien og Ånerudveien som har vist seg å stamme fra den savnede kvinnen. Blodsporene ble funnet rundt en kilometer fra hverandre.

Blodsporene har styrket en av teoriene politiet jobber med – at Janne Jemtland kan ha blitt påkjørt.

– Etter at vi gjorde funnene, gikk vi over til å definere dette fra en ren savnetsak til en sak hvor det har skjedd noe. Noe har tilstøtt Janne Jemtland og vårt hovedmål er å finne ut hva som har skjedd. Vi jobber bredt og holder alle teorier åpne. Vi har også god bistand fra Kripos i dette arbeidet, sier politiadvokaten.

– Vi håper å finne Janne Jemtland i live, understreker Van der Eynden.

Sjekket ut tips

Politiet forteller om et omfattende etterforskningsarbeid, med vitneavhør, rundspørringer og med svært mange tips fra publikum. Søkene i nærheten av Brumunddal sentrum der det er funnet blod fra 36-åringen, er avsluttet.

– Men de tekniske undersøkelsene foregår fortsatt. Våre kriminalteknikere gjør sporsikring også andre steder, sier politiadvokaten.

Mandag kveld sperret politiet av et nytt område, ikke langt fra et av de to andre stedene hvor det tidligere er funnet blod fra den 36 år gamle kvinnen. Politiets kriminalteknikere arbeidet på stedet et par timer. En stund senere kom politiet med opplysninger om at et tips var mottatt og sjekket ut.

– Politiet får inn mange tips i forbindelse med etterforskningen i Brumunddal, og i kveld gjaldt ett av dem blodspor ved Fagerlunden. Området ble sperret av og undersøkt av kriminalteknikere. Prøver viser nå at dette IKKE er menneskelig blod. Funnet er sjekket ut av saken, opplyste kommunikasjonsrådgiver Anne Stine Kind ved 20.20-tiden.

Politiet hadde da ingen nye opplysninger om den pågående etterforskningen.

Lite informasjon

Politiet arbeider med å systematisere informasjonen de får inn for å skaffe oversikt over hva som skjedde natten til 29. desember. Siste tegn fra kvinnen er en registrering på 36-åringens mobiltelefon klokken 5.50 i Brumunddal sentrum samme natt.

– Vi har fått lite eller svært begrenset informasjon om bevegelser som Janne Jemtland måtte ha foretatt seg den natten. For oss er det svært interessant å kartlegge hvem som kan ha vært i området fra cirka klokken 2 til morgenen den 29. desember, sier etterforskningsleder Trond Blikstad.

Lensmann Terje Krogstad ber folk som har kjørt i Brumunddal sentrum og som kan ha tatt opp video med dashbordkamera, om å melde fra til politiet.

– Noen kan ha vært ute og kjørt den natten og lagret video fra et dashbordkamera som vi kan være interessert i, sier han.(©NTB)