Kriminelle bakmenn tjener store penger på tigging i Norge.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Kriminelle bakmenn tjener store penger på tigging i Norge. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Flere tar til orde for tiggeforbud

Debatten om et forbud mot tigging har blusset opp igjen for fullt etter at NRK-dokumentaren "Lykkelandet" viste at kriminelle nettverk styrer mye av tiggingen.

Både på regjeringsnivå og i norske kommuner tas det til orde for å forby tigging i kjølvannet av NRKs dokumentar "Lykkelandet", hvor det kommer fram at et tiggernettverk i Bergen har tjent millioner på organisert tigging, gateprostitusjon, vinningskriminalitet og salg av narkotika.

NRKs dokumentar viser hvordan rundt 140 rumenere styrer markedet for prostitusjon og tigging i Bergen.

Solberg og Listhaug reagerer sterkt

– Jeg reagerer sterkt på dette. Samtidig er ikke dette noe nytt, og problemene påpekte vi også før valget i 2013, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Hun slår fast at Høyre fortsatt ønsker et forbud mot tigging.

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt.

Sylvi Listhaug (Frp) som nylig har fått barn, og som er i permisjon fra jobben som integrerings- og innvandringsminister, kaster seg også inn i debatten og går til angrep på Senterpartiet.

– Nå må det bli slutt på naiviteten som har preget landet vårt altfor lenge. Frp i regjering foreslo tiggeforbud i 2015. Da sa Senterpartiet nei, og sikret dermed flertall for naiviteten. Nå håper jeg de innser realitetene, og er med på å forby tigging en gang for alle, skriver hun på Facebook.

Begge møter motstand fra SVs Karin Andersen, som ikke vil snu og gå inn for tiggeforbud.

– Alt som vises i dokumentaren er allerede ulovlig. Vi trenger ikke et tiggeforbud for å bekjempe det. Regjeringen vil nok en gang heller gjøre fattigdom mindre synlig. De burde bekjempe de kriminelle, ikke de fattige.

Kommuner vil ha forbud

Dokumentaren har vakt oppsikt i flere norske kommuner.

– NRK-dokumentaren var dråpen i begeret. Vi har en del rumenske tiggere i Os, som blir transportert hit i grupper. Mange av dem har vært svært pågående, spesielt mot barn og eldre. Slik vil vi ikke ha det, sier ordfører Marie Bruarås (H) i Os kommune, som vil ha tiggeforbud.

Kommende mandag skal også bystyret i Stavanger vurdere tiggeforbud på nytt. Det er Frps gruppeleder i Stavanger, Christian Wedler, som har fremmet forslaget, skriver Stavanger Aftenblad.

Sjikane og vold mot tiggere

Politiet opplyser at tiggere i Bergen har blitt utsatt for vold og sjikane etter at NRK tirsdag sendte "Lykkelandet".

– Opplysningene vi er blitt gjort kjent med, går ut på at det har vært flere tilfeller av folk som er blitt sjikanert. Og i ett tilfelle: at en person er blitt slått og sparket, sier visepolitimester Olav Valland i Bergen til Bergens Tidende.

Valland ber om at vold og sjikane mot tiggere opphører umiddelbart.

– Dette er helt uakseptabel atferd, uavhengig av om dem som er utsatt for dette tilhører et organisert tiggermiljø eller ikke, sier han.

Ifølge Robin Hood-huset i Bergen, som hjelper vanskeligstilte, har flere tiggere nå reist hjem.

– I dag har minst elleve personer kjøpt flybilletter hjem til Romania med praktisk hjelp fra ansatte ved Robin Hood-huset. De sier de synes det er utrygt og ubehagelig å være i Bergen nå, sier daglig leder ved Robin Hood-huset, Marcos Amano.

(©NTB)

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Innenriks

Politiets bilder etter Trandum-opprøret viser betydelige ødeleggelser

Innsatte på Politiets utlendingsinternat på Trandum knuste møbler og annet inventar da de gikk amok lørdag ettermiddag.

Betydelig snøskredfare i store deler av landet

Snøbyger i nord og solvarme i sør og vest fører til betydelig snøskredfare i fjellområder i store deler av landet 1. mai.

KrF vil ikke gi ansvar for sykehusene til regionene

KrF vil ikke overføre ansvaret for sykehusene til de nye regionene partiet har kjempet gjennom.  

Brende om Nord-Korea: Må finne fredelige løsninger

Pave Frans peker på Norge som en mulig Nord-Korea-megler. Utenriksminister Børge Brende (H) setter pris på oppmerksomheten.

Jordskjelv ved Flekkefjord fikk hus til å riste

Et jordskjelv ved Flekkefjord natt til søndag er målt til rundt styrke 3. Det er ikke meldt om skader, men folk forteller om kraftig risting i hus.

- Plant det dere vil året rundt

- Men er det tele i jorda, må dere gå til anskaffelse av dynamitt, sier selvutnevnt "sinnagartner," Svein Haukebø.