Varehandelen er en av bransjene som skiller seg ut med kraftig økning i bruk av midlertidig ansatte. Illustrasjonsfoto Berit Keilen / NTB scanpix

Varehandelen er en av bransjene som skiller seg ut med kraftig økning i bruk av midlertidig ansatte. Illustrasjonsfoto Berit Keilen / NTB scanpix

25.000 flere midlertidig ansatte

Oslo (NTB): Det siste året er det blitt 25.000 flere midlertidig ansatte i Norge. Det er en økning på 12 prosent.

Økningen kommer fram i arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå, som viser at det var 232.000 midlertidig ansatte, skriver Dagsavisen. Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor er ikke overrasket at varehandelen, hvor mange av hennes medlemmer jobber, er en av bransjene der midlertidige ansettelser øker mest. Også helse- og sosialsektoren, offentlig administrasjon og undervisning er felter med høy vekst.

– Dette er det våre folk melder tilbake om. Nå blir de faste jobbene erstattet med midlertidige jobber, forteller hun. Sundenes mener den viktigste årsaken er den nye arbeidsmiljøloven som trådte i kraft i fjor sommer. Den åpnet blant annet for midlertidige ansettelser uten begrunnelse i inntil et år.

– Før kunne våre tillitsvalgte med loven i hånd si fra når arbeidsgiver tok seg litt for mye til rett og påpeke at noen hadde krav på fast ansettelse. Det verktøyet har vi ikke lenger.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier både oppmykningen av lovverket og konjunkturene kan ha en betydning. Hun peker på at den samme undersøkelsen viser en økning i sysselsettingen.

– Målet med et mer fleksibelt regelverk er at flere skal komme seg i jobb, men faste ansettelser skal fortsatt være hovedregelen, sier Hauglie. (©NTB)

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Innenriks

UDI: For dårlig kontroll av Syria-flyktninger

I over halvparten av sakene UDI kontrollerte i fjor, var kontrollen av Syria-flyktninger for dårlig. Det går fram av en intern UDI-rapport, skriver Minerva.

Oljefondet har passert 8.000 milliarder kroner i markedsverdi

Oljefondets markedsverdi har passert 8.000 milliarder kroner. Avkastningen i andre kvartal var på 2,6 prosent, noe som tilsvarer 202 milliarder kroner.

Bildrapssak i Sør-Odal henlagt for andre gang

Politiet har for andre gang henlagt bildrapssaken i Sør-Odal på grunn av bevisets stilling. En 64 år gammel mann døde av skadene han fikk.

Frp-leder Siv Jensen presset på brutte valgløfter

Frp skulle sende mulla Krekar ut av landet, gjøre nynorsk valgfritt i skolen og oppheve bo- og driveplikten i løpet av de første 100 dagene i regjering.

Mann kritisk skadd i trafikkulykke i Buskerud

En mann er fløyet til Ullevål sykehus og to personer er sendt til Ringerike sykehus etter en trafikkulykke på E16 ved Rørvik i Hole kommune i Buskerud.

Omkom i utforkjøring

En mann i slutten av 20-årene fra Romsdal omkom i en utforkjøring tirsdag.

– Heller små klasser enn stor oppussing

Mens førsteklassinger på Langmyra i Molde går i klasser på 26 elever, er det 16 elever i de to førsteklassene på Haukås i Fræna.

Legger ny asfalt i sentrum

Arbeidet vil pågå på kvelds- og nattestid tirsdag og onsdag.

Pensjonistforbundet inviterer til debatt

De fleste av fylkets toppkandidater er til stede når eldres rettigheter skal debatteres i Rådhuset onsdag.