Varehandelen er en av bransjene som skiller seg ut med kraftig økning i bruk av midlertidig ansatte. Illustrasjonsfoto Berit Keilen / NTB scanpix

Varehandelen er en av bransjene som skiller seg ut med kraftig økning i bruk av midlertidig ansatte. Illustrasjonsfoto Berit Keilen / NTB scanpix

25.000 flere midlertidig ansatte

Oslo (NTB): Det siste året er det blitt 25.000 flere midlertidig ansatte i Norge. Det er en økning på 12 prosent.

Økningen kommer fram i arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå, som viser at det var 232.000 midlertidig ansatte, skriver Dagsavisen. Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor er ikke overrasket at varehandelen, hvor mange av hennes medlemmer jobber, er en av bransjene der midlertidige ansettelser øker mest. Også helse- og sosialsektoren, offentlig administrasjon og undervisning er felter med høy vekst.

– Dette er det våre folk melder tilbake om. Nå blir de faste jobbene erstattet med midlertidige jobber, forteller hun. Sundenes mener den viktigste årsaken er den nye arbeidsmiljøloven som trådte i kraft i fjor sommer. Den åpnet blant annet for midlertidige ansettelser uten begrunnelse i inntil et år.

– Før kunne våre tillitsvalgte med loven i hånd si fra når arbeidsgiver tok seg litt for mye til rett og påpeke at noen hadde krav på fast ansettelse. Det verktøyet har vi ikke lenger.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier både oppmykningen av lovverket og konjunkturene kan ha en betydning. Hun peker på at den samme undersøkelsen viser en økning i sysselsettingen.

– Målet med et mer fleksibelt regelverk er at flere skal komme seg i jobb, men faste ansettelser skal fortsatt være hovedregelen, sier Hauglie. (©NTB)

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Innenriks

Mann tiltalt for hatefulle ytringer mot SV-politiker

En mann i 50-årene er tiltalt for hatefulle ytringer etter at han skrev i kommentarfeltet til SV-politiker Akhtar Chaudhrys blogg.

Ytterligere nedstengning av Oslo S

Et allerede sterkt redusert togtilbud på Østlandet blir enda mer innskrenket når Oslo S fra mandag 31. juli stenges ytterligere.

19-åring siktet for voldtekt i Rogaland

En 19-åring fra Stavanger er siktet at en 19 år gammel kvinne ringte inn til politiet og anmeldte en voldtekt.

Innloggingen til offentlige tjenester er tilbake i drift

De offentlige innloggingstjenesten MinID og BankID er tilbake i drift igjen etter å ha vært nede i to timer torsdag ettermiddag. 

Kvinne til sykehus etter fallulykke i Telemark

En kvinne er fraktet til Skien sykehus med SeaKing etter en fallulykke i Sildevika i Telemark. 

MOLDEJAZZ DAG 4

TajMo leverte til de grader!

Vi følger konsertene direkte her!

- Går mot 3.000 på museet torsdag

- Det er helt ufarlig blues vi presenterer, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.