Som sofavelger tilhører din nabo en betydningsfull pressgruppe i norsk politikk. I antall ikke så langt unna 36,9 ved enkelte stortingsvalg, og med enda større oppslutning ved kommune- og fylkestingsvalg, utøver sofavelgerne sin innflytelse i det skjulte.

Sofavelgerens påvirkningskraft ligger delvis i at brorparten av alle ikke-avgitte passive stemmer godskrives valgets vinnere. Ta siste fylkestingsvalg: Med 7,5 % oppslutning fikk Nordmørslista 4 av 47 representanter. To andre grendalister med sneversyn fulgte med på lasset, og da blir politikken spennende.

Sofavelgerens hemmelige joker er partienes higen etter hans gunst: Kjernevelgeren har bestemt seg, men din nabo kan påvirkes. Det har avgjort mang en typisk norsk lokaliseringsdebatt.

Hva gjør sofavelgeren ved neste stortingsvalg? Hun vet like godt som alle andre at enkelte partiers såkalte hjertesaker ikke nødvendigvis betyr noe særlig for innbyggerne. Derimot er sofavelgeren opptatt av det som virkelig betyr mye: Velfungerende sykehus som tilbyr kvalitet til både voksne og barn.

Det igjen handler om hvor vidt politikere og ledere i ansvarlige posisjoner evner å realisere målet: Summen av 1+1 skal være 3, ikke mindre enn det. Nettopp dette er nemlig hele poenget med Sykehuset for Nordmøre og Romsdal, SNR.

På ett punkt tar sofavelgeren feil: Sofavelgeren anklager gjerne de folkevalgte for å være utydelige. Få din nabo ut av sofaen! Det er vi, velgerne, og ingen andre, som må være oss vårt eget ansvar bevisst: Det er vår plikt å avkreve våre politikere tydelige svar, ingen andres. Og det bør skje i meget god tid før valget. Om nødvendig kan påminnelse sendes når det nærmer seg.

Som en god start faller det naturlig å gi utfordringen til partiet Venstre: Hvordan vil Venstre arbeide for å realisere SNR til det beste for 130.000 av landets innbyggere i 2030? Hvordan sikre innholdet innbyggerne har krav på, og hvordan mener Venstre at Helse Midt-Norges økonomi kan styrkes etter mange år med skjevfordeling og underfinansiering?

Vær så god, Pål Farstad, gjerne med hjelp av partilederen – også fylkesvaraordføreren kan med fordel være medforfatter!

Bernd Müller, velger

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook