Har Fræna politikere som kan styre kommunen sin?

Dette var tittelen på et leserinnlegg nåværende varaordføreren fra Fræna Arbeiderparti skrev våren 2015. I leserinnlegget tok vi et oppgjør med forrige periodes største parti og hvordan de hadde benyttet sin mulighet til å styre Fræna kommune. I leserinnlegget var det tydeliggjort at vi skulle snakke om våre løsninger. Det står vi fortsatt for! I et leserbrev fra Fræna Høyre, 17.09.2016, så er det imidlertid såpass mange elementer på kanten at det er litt vanskelig å la være å kommentere det.

Alle parti må nå innse at vi har store utfordringer og da er innbyggerne tjent med at vi løser dem istedenfor å bruke energi på å fraskrive oss ansvar eller sause sammen saker i en eller annen form for bevist retorikk!

Nå er det vår vakt - Fræna Arbeiderparti er ikke ulikt moderpartiet, vi er et lokallag som ønsker å styre og prøver så godt vi kan å ivareta helheten. Skape et bedre lokalsamfunn der folk skal føle stolthet, tilhørighet, lyst til å bidra og ikke minst føle trygghet i alle livets faser.

Vi har ikke hatt en lett start på vakten. Det første vi ble møtt med var en underbudsjettering på barnehage som hadde pågått i mange år. Det var av teknisk karakter og ikke noe vi holder andre politisk parti ansvarlig for. Konsekvensen er uansett at vi har mellom 12-16 millioner mindre til andre formål i 4 årsperioden enn da vi tiltrådte.

Vi har lenge vært klar over Frp og Høyres underbudsjettering på vedlikehold av bygg og vei. Det tror vi de aller fleste innbyggerne ser synlige bevis på hver dag! Ikke minst i den skoledebatten vi politikere skal ta fatt på i oktober. Vi er også av den oppfatning at kommunen mangler en systematisk tilnærming til denne verdiforvaltningen. Fræna kommune har utfordringer i grunnskolen - kanskje spesielt gjennomføringsgraden på videregående utdanning og fagbrev. I tillegg så kommer vi om få år til å få utfordringer innen Helse og Omsorg (PROF) knyttet til at antall eldre vil øke i årene som kommer.

Hva gjorde vi i det første budsjettet etter valget? Vi satte ned tre politisk/administrative utvalg som skal jobbe spesifikt med disse utfordringsområdene. Vi tok politisk styring! I februar kom rådmannen tilbake med mandat til disse utvalgene. Driftsutvalget (DRUT)  har fått ansvar for å jobbe  med eiendomsforvaltning. De to andre utvalgene, skole og helse og omsorg, er oppnevnt med medlemmer fra kommunestyret i tillegg til representanter fra administrasjonen.

For utvalget som skal arbeide med eiendomsforvaltning står det blant annet i mandatet: «…..Utvalget bør samtidig skaffe seg en total oversikt over behovene vi har pr i dag. Kommunestyret får seg forelagt en rapport eller et strategidokument for hvordan Fræna kommune skal håndtere dette i fremtiden. Strategidokumentet forelegges kommunestyre innen 2017»

Hva er det et slikt vedtak egentlig viser? Det viser at vi tar ansvar, ønsker overblikk og politisk styring!

I mars/april i år oppdaget Fræna Arbeiderparti en bekymrende uttalelse fra enhetsleder ved Haukås skole i årsmeldingen. Hva gjorde vi? Vi gjorde ikke som kommunestyret som oftest gjør, tok årsmelding til orientering.  Vi bestilte derimot en full gjennomgang av skolebygget!

I dag kjenner vi innholdet i tilstandsrapporten og de utfordringer det gir oss. Kommunens desidert største barneskole er i en sørgelig forfatning.

Fræna Arbeiderparti har i vårt partiprogram sagt at vi ønsker å starte planleggingen av en ny Haukås skole. Vi kommer til å anbefale at Fræna Arbeiderparti støtter det! Den tekniske tilstandsrapporten viser at det er helt nødvendig.

Samtidig kan vi ikke holde barn, ansatte og foreldre ved Sylte/Malme- og Aureosen/Jendem skolekrets i uvisse lenger. Vi synes derfor det blir riktig å bygge ut disse skolene om vi finner en forsvarlig inndekning og ivaretar kapitalkostnadene for en nødvendig ny Haukås skole.

Vi føler på et ekte ansvar for alle elever ved Frænaskolene. Det er ikke til å nekte for at det er trist å se at barn må leke i bomberom på Haukås eller hører historier om barn på Malme som får hodepine pga dårlig inneklima. Dette kan ikke finne sin løsning først om 4-5 år!

Vi er begge utpregede realister. Vi må forholde oss til økonomiske realiteter og forstår at å prioritere noe betyr at man «nedprioriterer» noe annet. Skolesaker er ofte det som vekker størst engasjement i lokalpolitikken. Det er bra. Det viser at vi har engasjerte innbyggere som ønsker å bidra i kommunen og sitt lokalsamfunn. Vi som har tatt på oss å være politikere kan fort, i «populismens iver», glemme utfordringene vi har foran oss blant annet innen PROF-området. Det er lett å glemme de aller svakeste, de som ikke har en stemme selv eller noen som snakker høylytt eller skriver leserinnlegg for seg! Vi har ikke lov å glemme det – vi må huske at de skal ha gode tjenester fra den samme pengebingen!

Siden i fjor høst har vi også lykkes å bli enige med Eide om å skape en ny kommune sammen. Det er et prosjekt vi har stor tro på. Vi er helt sikker på at vi sammen vil skape bedre og mer effektive tjenester for våre innbyggere. I avtalen med Eide kommune har kommunestyret forpliktet seg til en låneramme frem til den nye kommunen er etablert. Dersom vi skal gå ut over rammen betyr det i praksis at vi må få det godkjent hos fellesnemda i den nye kommunen.

Fræna Arbeiderparti tar dette på alvor og ønsker å finne en løsning som fellesnemda kan akseptere. Det betyr at vi må finne inndekning for de investeringer vi ønsker å gjennomføre, noe annet vil uansett bety betydelig utsettelser. Det fortjener ikke våre minste skolebarn!

Tiden er nå inne for å finne politiske løsninger på de utfordringene vi står overfor innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Dette kan innebære at vi politikere blir nødt til å gi slipp på enkelte av våre primærstandpunkt. Vi som har underskrevet dette leserinnlegget ønsker at de vedtatte utbyggingene på Jendem og Sylte skal gjennomføres samt at vi skal starte planlegging av en ny Haukås skole. For å få dette til er det, etter vårt syn, nødvendig å samle alle ungdomskolene i Fræna. Dette er kontroversielt også i vårt parti men vi mener det likefullt er nødvendig for å sikre en forsvarlig finansiering.

Jan Arve Dyrnes og Halvard Brekken

Fræna Arbeiderparti

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook