Anne-Kari Bratten svarer på mitt innlegg «Klumpen i magen» med å hevde at sykehusene «selvfølgelig» tilrettelegger – på tross av eksempler i media på det motsatte, og på tross av at Likestilling- og diskrimineringsombudet har omtalt sykehusene som en «likestillingsversting». Hun sier at gravide leger også har krav på tilrettelagt arbeid dersom det ansees som nødvendig etter arbeidsmiljøloven. Når vi er i streik for å få gjeninnført praksisen med at gravide ikke skal ha ansvar for øyeblikkelig hjelp i siste trimester, er det fordi vi nettopp opplever at det ofte ikke blir tilrettelagt.

Selv om hovedregelen er at man skal ansettes i fast stilling, er midlertidighet fortsatt langt vanligere i sykehusene enn arbeidslivet for øvrig – ofte med kortvarige kontrakter. I et presset arbeidsmarked vil man ikke være en «problemskaper» når ansettelsesforholdet kan avsluttes uten begrunnelse. Mange gravide tør ikke be om å få tilrettelegging. Arbeidsgiver kan synes det blir for omstendelig å få tilrettelagt arbeidet for denne gravide legen, og sier at rett ut at hun får sykemelde seg – slik Spekter fikk eksempel på gjennom Dagens medisin i februar. NAV dekker kostnadene, arbeidsgiver sparer penger og regningen sendes til samfunnet. Rettsaken der Spekter vant frem i at tariffavtalens ordlyd ikke sikret den tidligere ordningen med vaktfritak – og som handlet om manglende tilrettelegging – endte da også i sykemelding for den aktuelle legen.

Vaktarbeid er tungt. Det er akutte situasjoner og man må yte maksimalt uten hensyn til egen tilstand. Den alvorlig syke pasienten kan ikke ta hensyn til at legen er gravid i åttende måned, og verken har spist eller drukket på en god stund. Hvor trygt er det for pasientene og den gravide at hun har nedsatt funksjon som følge av svangerskapet? Jeg synes det er drøyt av Spekter å hevde at dette er noe en høygravid lege kan utøve i 9 timer. I en sektor preget av høy midlertidighet – og som har tapt de siste 10 av 10 saker hos Likestillings- og diskrimineringsombudet – bør det ikke forbause at gravide leger med usikre arbeidsforhold ikke vil vise svakhetstegn i frykt for å bli forbigått i neste runde. Spekter synes ikke å forstå at de som blir nektet tilrettelegging eller bedt om å «gå vakt eller sykemelde seg» ikke nødvendigvis ønsker dette brakt opp på nasjonalt nivå eller brettet ut i mediene. Når vi vet represalier forekommer, kan ikke Legeforeningen heller kreve det av dem.

Tilrettelegging fungerer mange steder. Jeg vet om psykiatriske avdelinger der legen tas ut av vakt så snart svangerskapet er kjent, da man kan risikere å møte på voldelige og aggressive pasienter som ikke tar hensyn til at legen er gravid. Problemet er når arbeidsgiver ikke vil tilrettelegge, eller når arbeidsforholdene er slik at en forespørsel om tilrettelegging kan lede til at kortvarige ansettelseskontrakter ikke fornyes. Akutt syke pasienter som trenger gjenoppliving fortjener en lege som kan utføre hjerte-lungeredning uten en stor klump på magen. For å ivareta pasientsikkerheten, må vi også ivareta våre gravide leger. Derfor streiker legene for gjeninnføring av vaktfritaket for gravide i 3. trimester.

Shruti Sharma, foretakstillitsvalgt Yngre Legers Forening

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook