Da jeg vokste opp var radioen fortsatt det viktigste medium her i landet. Og de gamle radioapparatene hadde en skala hvor hver enkelt radiostasjon stod trykt på en glassplate. For oss på denne forblåste delen av nordvestlandet var det å skru søkeknotten frem til 630 kHz på mellombølgebåndet. Der kunne vi fra skalaen lese at det stod «VIGRA LOKAL».

Den tiden var navnet på senderen helt dekkende for hva den spydde ut av eteren – dvs. for det meste stoff fra Sunnmøre. Siden 1970/80-tallet har distriktskontoret byttet navn til NRK Møre & Romsdal. Vi forventer da at kontoret dekker det som skjer fra hele fylket, både når det gjelder nyheter og mer trivielt stoff fra dag til dag.

Men den gang ei….. Det vi hver eneste dag får servert fra NRK M&R er nyheter, reportasjer og intervjuer hvor det handler om Sunnmøre eller Kristiansund. Dette har de siste årene blitt enda mer tydelig med ansettelsen av en egen journalist ved Kristiansundskontoret. NRK sin ansatte der er nok en flink journalist på noen områder, men hans fokus er kun det som skjer og ikke skjer i Kristiansund og øyene rundt byen. For selv om det ikke er noe spesielt som skjer der, så klarer vedkommende journalist å dyrke lokalpatriotismen i Nordmørsbyen. Morgensendingen derfra er fylt opp av intervju / koseprat og innslag fra studio med mennesker som er på fornavn med programlederen og tiltaler han med fornavnet. Burde det ikke da også være tilsvarende satsing fra lokalkontoret i Molde? Eller er Molde-området så hendelsesfattig at dette ikke lar seg lage radio / TV herfra?

Ettermiddagssendingen er fra kontoret i Ålesund og der sitter det gjerne 2-3 programledere som konsentrer seg om smått og stort som skjer på Sunnmøre. Det er ytterst sjelden vi får innslag som angår Romsdal da også. Unntakene er selvsagt under Moldejazzen – da kommer det pliktskyldigst noe stoff fra Storgata (det skulle da bare mangle). NRK M&R har også et slags kontor i Molde. Der jobber det to journalister. Men jeg har merket at disse to blir «jaget» innerst inn til Nordmøre og elvefiske eller grønne hager i området der omkring. Sjelden eller aldri produserer disse to stoff fra ytre deler av Romsdal i det hele tatt. Dermed blir det en enorm skeivfordeling av stoff som favoriserer alle andre steder enn ytre Romsdal.

Jeg er smertelig klar over at NRK M&R vil benekte dette forholdet og at de vil hevde at de dekker hele sitt nedslagsfelt forbilledlig. Men for å få fakta frem så hadde jeg ønsket at f. eks. medialinjen i Volda hadde gjort en grundig undersøkelse over tid av det jeg påpeker her. De kunne gått tilbake i tid og registrert hvor mange innslag som er laget av NRK M&R fra de forskjellige delene av fylket vårt og fordelingen av dette geografisk. Eventuelt også det som vil bli produsert og sendes i en tid fremover. Det er etter min og mange andre sin mening på tide at en endring skjer redaksjonelt i distriktskontoret. De må ta dette på alvor og bli mer bevisst på at de skal være aktuelle og interessante for hele sitt nedslagsfelt.

Det jeg her har skrevet og poengtert er ikke for å snakke nedsettende om noen av journalistene og sette dem i dårlig lys. Men snarere for at NRK M&R sin redaksjon og ledelse nå bør være bevisst hvem de skal lage radio og TV for – nemlig hele fylket.

Rune Kleppen

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook

Rune Kleppen vil ha mer NRK-stoff fra Romsdal. Foto: Eirik Heen