I Romsdals Budstikke 25. august kommer Frp-politiker Margaret Hoff Berg med den oppsiktsvekkende uttalelsen at alkoholsalg til mindreårige «ikke er noe stort problem i Molde, bortsett fra når Juvente lager sine aksjoner og får store oppslag i avisa».

Uttalelsen kom i et formannskapsmøte under behandling av et forslag om å styrke den kommunale skjenkekontrollen, særlig med tanke på salg til mindreårige.

Å tenke at det kun er Juventes ”kontrollører” som har tilgang til, og får kjøpe alkohol i Molde er for oss uforståelig.

I og med at våre ”kontrollører” ikke blir oppdaget av den kommunale skjenkekontrollen, er det vanskelig å gå ut i fra at andre ungdommer ville blitt oppdaget. Man kan spørre seg hvilket belegg Berg har for å hevde at det ikke er et problem.

Det er kommunen sitt ansvar å sørge for at kontrollene er gode nok. Da er det synd å se at toneangivende politikere i Molde lukker øynene og later som om alt er på stell, når det åpenbart ikke er det.

Juvente har testet om mindreårige får kjøpt alkohol i norske butikker hvert år siden 2007, og hvert år har resultatene vist det samme: Den kommunale kontrollen er for dårlig, og butikkenes rutiner for å spørre om legitimasjon er for slappe.

Faktisk solgte 4 av 11 (36 %) av butikkene vi testet i Molde i 2015 alkohol til mindreårige, og resultatene fra tidligere år har ikke vært bedre – tvert imot. Våre kontroller viser med stor tydelighet at mindreårige enkelt kan kjøpe alkohol i butikker – uten å vise legitimasjon eller på andre måter forsøke å virke eldre enn de egentlig er.

Moldes kommunestyre skal behandle saken 15. september. Vi håper politikerne tar til fornuft og sørger for at kontrollene styrkes, slik at man faktisk kan avdekke og straffe de lovbruddene som åpenbart skjer.

Øyvind Kind Robertsen, leder i Juvente

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook