Så kom den, bekreftelsen på den dårlig skjulte hemmeligheten: Odd protesterer på utfallet i kampen mot Molde. I følge riksmedia en hendelse verdig en direktesending, de om det. At avgjørelsen fra dommer Ken Henry Johnsen, om å la spillet gå videre, var feil, sågar horribel er alle skjønt enige, men skal ikke da dommer Johnsen ta "straffen" og få et par kamper i OBOS og ikke la hendelsen gå ut over Molde FK? Er det ikke de tilsynelatende diffuse reglene som foreligger som er problemet og bør rettes på?

Saken kjerne er grei, to spillere ned med hodeskader etter en tøff duell. Dommer skal blåse med en eneste gang. I kampen mellom Odd og Molde skjer ikke dette, Johnsen gjør en dårlig avgjørelse i løpet av et knapt sekund, spillet går videre og Molde skorer det som blir det avgjørende målet i kampen. Odd reagerer på at spillet ikke ble stoppet og på at Moldes medisinske personell var på banen før skoringen kom.

La oss starte med duellen. Bjørn Bergmann Sigurdarson treffer ballen klokkerent og stusser ballen videre, halvsekundet for seint kommer Steffen Hagen. Han regelrett meier ned Molde-spissen (noe han ville gjort uavhengig om han traff hodet eller ikke) og "knocker" han ut så blodet spruter fra et kutt i islendingens bakhode. Om ikke annet, et soleklart frispark til Molde. Johnsen velger å la spillet gå, slik jeg forstår det i bruk av fordelsparagrafen, nettopp fordi Hagen gjorde en forseelse på Sigurdarson. Spillet fortsetter, ingen spillere stopper opp, slik ser det i det minste ut på klippene fra kampen og ballen ender til slutt i mål. Rett før Tobias Svendsen setter ballen i mål er Moldes medisinske apparat inne på banen. Langt unna situasjonen, langt unna å påvirke spillet. Riktignok protesterer spesielt Espen Ruud, som knapt holder kjeft til dommer i løpet av 90 minutt, på det som skjedde, men først etter at målet har komt. Mange fotballspillere hadde reagert som Ruud, og det er greit i kampens hete. Men å ta protesten videre flere dager etter kamp, borger for noe helt annet enn et heit sinn i gjerningsøyeblikket.

Det finnes ingen uenighet om at dommeren gjør en feil, men slikt skjer i fotballkamper. Kanskje kan en kalle denne hendelsen noe utenom det vanlige, men likefullt en hendbar situasjon. Det er derimot svært ironisk, i beste fall, at det er nettopp Odd som reagerer på dette, laget med et svært frynsete rykte knyttet til Fair Play. Få, om noen, i Bergen, har glemt en viss cupkamp i Skien for noen år tilbake. Der Peter Kovacs sendte ballen i mål etter å ha stjelt den fra en åpenbart skadet Brann-keeper Håkon Opdal. Dommeren blåste ikke og Kovacs spilte ikke ballen ut av spill. Odd vant, Fagermo applauderte spissens avgjørelse og ingen omkamp ble spilt.

Selvsagt kan en argumentere for at hodeskader er mer alvorlig enn skader knyttet til beinet og ha belegg for å påstå så, men fair play gjelder likefullt. Kanskje er det med eget frynsete rykte i bakhodet at Odd ikke har nevnt noe om at Molde ikke spilte ballen ut i løpet av angrepet som fører til målet. Kanskje burde deres dårlige rykte også forhindret dem fra å protestere.

Som Molde-supporter er jeg selvsagt ikke helt upartisk i mine meninger, men en ting skal være klart. Hadde det vært Molde som la inn protest ville det vært med en flau følelse jeg gikk til omkamp. Om Molde vant denne ville det vært med en bitter bismak. Det er noe flaut å tenke på at Molde protesterte seg til omkamp mot Brann i sin tid, selv om hendelsen der var klart i disfavør av Molde, i ukens kamp var situasjonen lik for begge lag. Var jeg Start-supporter ville jeg vært flau over protesten Start kom med den gangen oppmannen til Molde glemte å føre på Martin Andresen på dommerkortet. Andresen fikk noen få skarve minutter på banen i en allerede avgjort cupkamp og Start la inn protest snarere enn å gi oppmannen beskjed om tabben. Semifinalebilletten var flau, kanskje var det karma som hindret Start i å ta seg til finalen (og fortsatt hjemsøker Start i cupen).

Det er flere faktorer som gjør Odds protest svak. Det første er at dommeren ser situasjonen, men ikke blåser. Begge lag påvirkes av hendelsen, ikke bare Odd. Det er Odds Steffen Hagen som utfører en forseelse, det er Siguardarson som tilsynelatende får den verste trøkken, bildebeviset Odd lener seg på viser at det medisinske apparatet knapt var inne på banen og at dommer og linjedommer umulig kan ha sett at de kom på banen før ballen lå i mål. Dette gjør at følgende regel fra FIFA, som Odd åpenbart ikke har orket å sette seg inn i, gjelder: Dommeren kan ikke annulere dersom han oppdager at en ekstra person var på banen først etter at målet er godkjent og spillet satt i gang igjen. Legg til at Odds 2-2 kom etter en annen feil fra Johnsen hvor han lot seg lure av Nordkvelle som mislykkes i sitt forsøk på Zidane-finta fordi han ikke er Zidane, og faller uten at noen Molde-spillere er i kontakt med han, så er farsen komplett. I fotballens doxa heter det at en skal spille til dommeren blåser, noe Odd-spillerne også gjorde i denne situasjonen. Slik bør det og være. Det er også noe som heter å kaste stein i glasshus eller som noen sier: en bør ikke drite i eget bèd. Det bør Odd tenke på i denne saken.

Saken stiller også NFF i en prekær situasjon. Om de skal ha omkamp i denne kampen må det også bli omkamp mellom Kristiansund og Sandnes Ulf. Omkamp i begge setter dommernes integritet og rolle i norske fotballkamper på en solid prøve. Kan NFF gå med på dette? Vil det ikke åpne for at lag som taper kan klage på dommeravgjørelser i hver kamp som spilles? Reglene bør gjøres klarere for alle og enhver med solide retningslinjer. En kamp for dette er riktig å ta Odd, men skal det virkelig gå på bekostning av en uskyldig motstander? Det er NFF som bør være Odds motstander i denne kampen.

Jeg skal innrømme, Odd var det beste laget, som de har vært kontra Molde hele sesongen. De hadde fortjent minst ett poeng. Men de var for svake i egen og motstanders boks og det tapte kampen for dem. Ikke først og fremst dommer Ken Henry Johnsen.

Håvard Rødal

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook