Moldetrioen Rasmussen, Guvåg og Sundsbø unnlater aldri å påpeke at Kristiansund vedtok fellessykehus. Det har de rett i, men hvorfor?

Forhistorien: Den begynte med at funksjoner gradvis ble fjernet fra Kristiansund sykehus. Styringen av røntgenavdelingen i Kristiansund ble overtatt av Molde sykehus. Det ble sagt at ”Molde måtte hjelpe Kristiansund” fordi det var mangel på norske røntgenleger. Jeg tilbød via mine kontakter to europeiske overleger i radiologi. Sjefen av røntgenavdelingen i Molde, som nå også var sjef i Kristiansund, var ikke interessert. Ikke engang i å se papirene til disse radiologene. Jeg kan tilføye at de begge senere ble overleger på svenske universitetsklinikker, så det var ikke noe i veien med kvalifikasjonene deres. Resultatet er at en radiolog fra Molde har reist over Fursetfjellet 4 – 5 dager i uken (unntatt ferier og helger) i 15 år. Det er over to timer daglig kjøretid med overlegebetaling og 140 km bilgodtgjørelse t/r. Til nå en distanse 9,5 ganger rundt Jorden ved ekvator. Vel anvendte helse-penger?

AMK-sentralen ble flyttet fra Kristiansund sykehus til Molde. Videre en rekke sekretærfunksjoner. Sykehusvaskeriet i Kristiansund ble nedlagt, maskinene demontert og flyttet til Molde sammen med vaskingen. Direktøren flyttet til Molde. Sentralbordet ble flyttet til Molde sammen med telefonnummeret til Kristiansund sykehus. Etter hvert ble det feriestengning av både fødeavdeling og barneavdeling. Så begynte helgestenginger av avdelinger. Bløtdelskirurgien ble flyttet til Molde. Alt dette til et sykehus man hevdet var kondemnabelt og med prekær plassmangel!

Jeg var tilhører på styremøtet i Helse Nordmøre og Romsdal da flytting av fødeavdelingen i Kristiansund til Molde ble behandlet. Det var en eiendommelig forestilling. Man skulle flytte fødeavdelingen fra et sykehuset med barneavdeling til et sykehus uten! En legetillitsvalgt i styret fra Kristiansund ville stille et faglig spørsmål til fagdirektøren for helseforetaket. Da grep styreleder Helge Aarset inn og sa at slike spørsmål måtte rettes til adm. direktør Bjørn Engum. Han hadde sin utdannelse i helseadministrasjon og data, og var antakelig etter styreleders vurdering bedre kvalifisert til å svare faglig enn fagdirektør Christian Bjelke, som hadde vært sjef for fødeavdelingen i Kristiansund i en årrekke.

Svaret fra Engum var rent sludder der ordet ”forsvarlig” stadig ble gjentatt. Til opplysning: Engum måtte i 2003 gå av som adm. direktør i Sykehuset Sørlandet i Arendal, etter at Aftenposten hadde avslørt at sykehuset svindlet med feilkoding av operasjoner, slik at utbetalingene ble langt større enn reell pris. Etter Helse Nordmøre og Romsdal ble han leder i Nasjonalt senter for samhandling og telekommunikasjon i Tromsø. Der endret han stillingen i 2015 til ”Deltidsrådgiver ved Universitetet i Nord-Norge” og gikk av som pensjonist men beholdt lønnen på kr. 1.378.447,-. (Sunnmørsposten). Statsrådene i Norge tjener mindre! Er det fritt fram for denne direktørsvermen som har okkupert norsk helsevesen? Like etter styremøtet ble Christian Bjelke fylkeslege i Møre og Romsdal. Helse Midt-Norge kan vel være rimelig trygg på at det meste de skulle finne på her i fylket ikke vil bli funnet uforsvarlig av fylkets tilsynslege.

Forskrekkelsen: Da tegningene for det nye sykehuset på Eikrem i Molde ble presentert, ble de fleste politikerne i Kristiansund forskrekket, mistet besinnelsen og vedtok å gå for fellessykehus. Ikke minst skyltes dette forhistorien. Bare vi som hadde lest Daniel Hagas ”Strategi 2020”, og forstått innholdet, advarte mot slikt vedtak.

Feilgrepet: I Helse Midt-Norges strategi skulle alle akuttfunksjoner, unntatt indremedisin, overføres fra sykehusene i Namsos, Orkdal, Kristiansund og Volda og samles i Levanger, St. Olav i Trondheim, Molde og Ålesund. Styreleder Kolbjørn Almlid sa da strategien ble presentert for styret i 2010: ”Dette var kraftig kost å få servert på en tirsdag ettermiddag”. Fellessykehuset ble et selvutslettende politisk vedtak for Kristiansund og en gavepakke til Helse Midt-Norges ”Strategi 2020”. Dette forsto politikerne i Molde, og støttet Kristiansunds krav om fellessykehus.  Dermed ble det fritt fram for direktørene i Stjørdal. En utstrakt lobbyvirksomhet startet fra både Kristiansund og Molde i Helsedepartementet om plassering av fellessykehuset. Det endte selvfølgelig med at Hjelset, som var mest i tråd med ”Strategi 2020”, ble valgt.

Finale: Resultatet har blitt den dårligste løsningen både for befolkning og økonomi og et fellessykehus i et fylke som er i ferd med å gå i oppløsning på grunn av fellessykehuset.

Steinar Berge

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook